• U Inđiji za godinu dana policiji prijavljeno 169 slučajeva nasilja

  U poslednjih godinu dana na teritoriji inđijske opštine prijavljeno je 169 slučajeva nasilja, od tog broja podnete su 44 krivične prijave za nasilje u porodici a ukupno je izrečeno 144 hitnih mera i sve su produžene odlukama Suda u Staroj Pazovi, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova za područje Inđije za poslednjih godinu dana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Inđiji za godinu dana policiji prijavljeno 169 slučajeva nasilja

  Na održanoj tribini povodom kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ Centar za socijalni rad “Dunav” iz Inđije i predstavnici MUP-a učenicima srednjih škola  predstavili su  statistiku porodičnog nasilja, način na koji mogu da prepoznaju nasilje i da ga prijave. Mladima je poručeno da je cela mreža institucija uključenja u borbu protiv nasilja I da je jedino nasilnik kriv za nasilje a nikako žrtva.

  U poslednjih godinu dana na teritoriji inđijske opštine prijavljeno je 169 slučajeva nasilja, od tog broja podnete su 44 krivične prijave za nasilje u porodici a ukupno je izrečeno 144 hitnih mera i sve su produžene odlukama Suda u Staroj Pazovi, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova za područje Inđije za poslednjih godinu dana.

  U jednočasovnoj tribini prilagođenoj mladima direktorica Centra za socijalni rad “Dunav” Željka Godić Avramović i kriminalistička inspektorka Zorana Aćimović  mladima su kroz primere I statističke podatke približili problem nasilja u društvu kao i načine na koje oni kao pojedinci mogu sprečiti sve učestaliju pojavu nasilništva.

  -Ovi razgovori su namenjeni smanjenju I sprečavanju pojave nasilja u društvu. U ovih 16 dana obuhvaćeno  je nekoliko datuma, 25. novembar Međunarodni dan borbe protiv nasilja, zatim 1. decembar Dan borbe protiv AIDS-a kao 3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i na kraju 10. decembar Međunarodni dan ljudskih prava. – objasnila je Godić Avramović na samom početku.

  Ona je istakla da Centar za socijalni rad na svaku prijavu nasilja reaguje u saradnji sa policijom, tužilaštvom i školom I pojasnila da bez obzira na uzrast postoje zakonske kazne za maloletne I punoletne.

  -Vi ste kao maloletni odgovorni za ono što učinite. Zakonom i sprečavanju nasilja u porodici je omogućeno da se na svaku prijavu odreaguje na vreme i da se spreči. Reaguje policija, onaj ko vrši nasilje dobija zabranu prilaska a ukoliko to prekrši postoji kazna zakonom. –kazala je Godić Avramović.

  Inspektorka Zorana Aćimović kazala je da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je stupio na snagu 2017. Godine u inđijskoj policiji sprovodi 8 službenika. Ona je spomenula da policija tesno sarađuje sa zdravstvenim ustanovama, tužilaštvom, Centrom za socijalni rad, školama i pojedincima te da po prijavu reaguju istog momenta.

  -Dežuramo 24 sata dnevno 365/6 dana , po prijavi nasilja u porodici obavljamo razgovor sa poencijalnom žrtvom nasilja, sa počiniocem i vršimo procenu na osnovu prikupljenih informacija. Nakon toga izriče se mera, postoje dve hitne mere, zabrana prilaska i komunikacije.  druga je dislokacija nasilnika iz kuće na dva dana. U toku trajanja mera mi vršimo provere i u slučaju kršenja mera reagujemo.- objasnila je Aćimović.

  Željka Godić Avramović je objasinla mladima da obrazac ponašanja da treba trpeti nasilje, što se kroz vaspitanje naročito ugrađuje ženskoj deci, nije pravi obrazac I da nasilje ne treba trpeti nego ga prijaviti.

  -To je jako teško iskoreniti ukoliko prihvatite takav obrazac ponašanja, obično se devojčicama savetuje da treba da ćute i trpe partnersko nasilje. I po običaju ženska deca koja odrastaju u porodicama gde majka trpi nasilje, nalaze takođe nasilne partnere. Zapamtite, za nasilje nikada nije kriva žtrtva i nije izazvala ničim da se nad njom nasilje vrši. Nasilnik je jedini krivac. – kazala je Godić Avramović.

  Mladi su najveće interesovanje pokazali za temu sajber nasilja i mogućnost zaštite od nasilja na internetu koje je najzastupljenije u toj kategoriji populacije.

  Za ovaj vid nasilja, postoji mnogo kompleksnije rešenje ali postoji, kazala je inspektorka Aćimović, to nasilje takođe može biti prijavljeno u SUP Inđija ali dalje korake preduzima Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal. Ona je istakla da je važno da se nasilje prepozna i prijavi da razrađen sistem umreženih institucija dalje deluje po prijavi.

  Zaključak tribune dala je direktorica Centra za socijalni rad insistirajući na tome da se svaki vid nasilja prijavii i da se to “ne tiče samo žrtve i nasilnika” nego da se u rešavanje problema oraju uključiti svi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo