• U planu i treća faza Prostornog plana za Nacionalni fudbalski stadion – koštaće 19 miliona dinara

  Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je da je u planu izrada treće faze Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona. Izrada tog plana koštaće 19,1 miliona dinara, toliko stoji da je procenjena vrednost te usluge, piše Nova ekonomija. Naime, na Portalu javnih nabavki objavljeno je  da će se sprovesti pregovarački postupak bez objavljivanja javnog […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U planu i treća faza Prostornog plana za Nacionalni fudbalski stadion – koštaće 19 miliona dinara

  Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je da je u planu izrada treće faze Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona.

  Izrada tog plana koštaće 19,1 miliona dinara, toliko stoji da je procenjena vrednost te usluge, piše Nova ekonomija.

  Naime, na Portalu javnih nabavki objavljeno je  da će se sprovesti pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva za uslugu izrade Prostornog plana područja posebne namene za Nacionalni fudbalski stadion – treća faza.

  Ministarstvo će o izradi plana pregovarati samo za Urbanističkim zavodom Beograda. 

  Razlog za to što se na ovaj način sprovodi nabavka te usluge je to što se obuhvat prostornog plana koji je predmet javne nabavke nalazi u potpunosti na teritoriji Grada Beograda gde je Urbanistički zavod Beograda nosilac isključivog prava obavljanja delatnosti urbanističkog i prostornog planiranja gradova, naselja i prostora, vidi se iz obrazloženja.

  Početkom godine Vlada Srbije utvrdila je „Prostorni plan područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona – druga faza. Drugom fazom je utvrđeno da če se u blizini najavljenog stadiona u Surčinu graditi kompleks „EXPO 2027“.

  Gradnja „EXPO 2027“ predviđena je u delu Surčinskog polja istočno od obilaznice Beograda i južno od lokacije (planiranog) Nacionalog fudbalskog stadiona.

  Za „EXPO 2027“ je namenjena površina od 113 hektara, a u prostornom planu se navodi da se radi o do sada neigrađenom prostoru.

  Prostorni plan područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona (prva faza) utvrđen je u martu 2022. godine. Taj plan je obuhvatao samo izgradnju Nacionalnog stadiona i pratećih sadržaja, tj. nije se spominjao EXPO 2027.

  Linijsku infrastrukturu do Nacionalnog stadiona gradiće kompanija „Power Construction Corporation of China“, vidi se iz predloga zakona koji se nalaze u skupštinskoj proceduri.

  Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na projektu izgradnje linijske infrastrukture Ministarstvo finansija i kompanija „Power China“ potpisali su 27. aprila 2023. godine, piše u tim predlozima.

  Rebalansom budžeta za 2023. godinu sa na 12,3 milijarde dinara (oko 104,9 miliona evra) povećani ovogodišnji planirani izdaci za Nacionalni fudbalski stadion (prvobitno je bilo planirano da se u ovoj godini iz budžeta izdvoji oko 7,7 milijardi dinara za taj projekat). Ovo je poskupljenje ovogodišnje faze projekta od približno 60 odsto.

  Za iduću godinu je za stadion u Surčinu planiran izdatak od još sedam milijardi dinara, a u 2025. godini izdatak od milijardu dinara.

  Grupi ponuđača iz Srbije i Mađarske u aprilu je dodeljen ugovor vredan 1,65 milijardi dinara (oko 14 miliona evra) za poslove upravljanja projektom, stručnog nadzora i rukovodioca izgradnje na Nacionalnom fudbalskom stadionu u Surčinu u narednih pet godina. 

  Prethodno je 2022. godine Građevinskoj direkciji Srbije i Institutu za puteve dodeljen ugovor (vredan 966 miliona dinara) za upravljanje projektom i vršenje stručnog nadzora na izgradnji linijske infrastrukture za potrebe izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu.

  Izvor: Nova ekonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Gorivo još poskupelo

  Dizel i benzin će, na pumpama u Srbiji, poskupeti danas u 15 sati, za po dva […]