• U poslednjih godinu dana iz Inđije u inostranstvo odselilo se 40 dece sa porodicama

  Upis đaka u pevi razred osnovne škole počeo je 1. i traje do kraja aprila. Pravo na upis u osnovnu školu stekla su deca rođena 2016. godine, kao i deca koja su rođena u januaru i februaru 2017. godine, saopštio je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.,saopštilo je ministarstvo prosvete. Na teritoriji opštine Inđija u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U poslednjih godinu dana iz Inđije u inostranstvo odselilo se 40 dece sa porodicama

  Upis đaka u pevi razred osnovne škole počeo je 1. i traje do kraja aprila. Pravo na upis u osnovnu školu stekla su deca rođena 2016. godine, kao i deca koja su rođena u januaru i februaru 2017. godine, saopštio je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.,saopštilo je ministarstvo prosvete. Na teritoriji opštine Inđija u školskoj 2023/24. prema statistici Odeljenja društvenih delatnosti biće upisano 444. đaka prvaka.

  Na celoj teritoriji opštine Inđija u školskoj 2023/24 biće upisano 444 đaka prvaka, kažu za IN Medija u Odeljenju društvenih delatnosti, ovaj broj podložan je minimalnim izmenama do početka školske godine. Tačan broj đaka prvaka biće poznat krajem avgusta kada sve škole dostave konačan broj i raspored dece po školama.

  Od ukupnog broja prvaka u inđijske škole biće upisano 280, Ljukovo dobija 14 đaka, Jarkovci 4, Beška 48, Krčedin 20, Čortanovci 15 đaka prvaka, Novi Karlovci 24, Novi i Stari Slankamen zajedno 25 i Maradik za jednog đaka više 26.

  Najveći broj dece, prema sadašnjoj statistici, biće upisan u osnovnu školu Dušan Jerković u Inđiji i to njih 129, zatim u Petar Kočić 98 đaka prvaka, dok najmanji broj đaka u samoj Inđiji već tradicionalno upisuje osnovna škola Jovan Popović, u narednoj školskoj godini njih 61.

  U poslednjih godinu dana 40 mališana je sa porodicama napustilo Inđiju radi preseljenja u inostranstvo. Kada je reč o prilivu odnosno doseljavanju ta cifra je višestruko manja, za godinu dana u inđijske škole upisano je 5 đaka koji su novodoseljeni.

  Upis u prvi razred

  U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Upis u prvi razred za školsku 2023/2024. godinu, obavezan je za svu decu rođenu u periodu od 1. marta 2016. godine do 28. februara 2017. godine, a za prevremeni upis mogu se prijaviti i deca rođena od 1. marta do 1. septembra 2017. godine.

  Roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici i ove godine mogu da zakažu termin za testiranje i upis deteta u prvi razred elektronskim putem na portalu eUprava pokretanjem usluge eZakazivanje. Ova usluga je dostupna na srpskom, kao i na jezicima nacionalnih manjina i roditelj nije u obavezi da podnosi nijedan dokument, izuzev izveštaja lekara ukoliko je lekarski pregled obavljen u privatnoj ambulanti.

  Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu, bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije, a sa dostavljenim dokazom o zdravstvenom pregledu deteta.

  Škola je dužna da upiše svako dete sa područja škole. Škola može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev koji roditelji podnose do 1. februara. Škola je dužna da obavesti roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika o odluci po njegovom zahtevu za upis deteta van područja škole do 30. aprila tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis, nakon sagledavanja raspoloživih kapaciteta, a u skladu sa prostornim, kadrovskim i finansijskim mogućnostima škole.

  Više od 65 hiljada dece stasalo je za upis u prvi razred osnovne škole u 2023/2024. godini, što je neznatno više u odnosu na prethodnu godinu. Broj redovnih matičnih osnovnih škola u obrazovnom sistemu je 1148 osnovnih škola.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija