U prodaji pripremna zbirka zadataka za završni ispit osnovaca

Zbirke zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i za kombinovani test za pripremu osmaka za završni ispit u prodaji su od prošle nedelje, saopštilo je Ministarstarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Zbirke su na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina, koje sadrže po 450 zadataka, raspoređenih na osnovni, srednji i napredni nivo. Na kraju […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
U prodaji pripremna zbirka zadataka za završni ispit osnovaca

Zbirke zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i za kombinovani test za pripremu osmaka za završni ispit u prodaji su od prošle nedelje, saopštilo je Ministarstarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zbirke su na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina, koje sadrže po 450 zadataka, raspoređenih na osnovni, srednji i napredni nivo. Na kraju publikacija nalaze se rešenja.

Osnovni zadatak zbirki je da đacima približe model zadataka koji će se naći na završnom ispitu u junu i da im omoguće da samostalno vežbaju i proveravaju znanje, kaže se u saopštenju resornog ministarstva.

U izradi zadataka učestvovalo oko stotinu nastavnika iz osnovnih, srednjih škola i sa fakulteta. Njihovo iskustvo obezbeđuje da zadaci budu u skladu sa nastavnom praksom, obrazovnim standardima i željama za dalje školovanje.Sve publikacije mogu da se kupe u knjižari „Prosvetnog pregleda“ u Beogradu i knjižarama širom Srbije ili pouzećem. Sve tri zbirke zajedno koštaju 970 dinara.

Pojedinačno, cena zbirke za srpski ili maternji jezik je 400 dinara, zbirka za matematiku 290 dinara, a kombinovana zbirka 280 dinara.

Pema aktuelnom školskom kalendaru objavljenom na sajtu ministarstva prosvete školska godina završava se 21. juna 2022. godine, dok će svršeni osnovci polagati probne i završne ispite 25. i 26. marta i od 22. do 24. juna 2022. godine.

Na portalu „Moja srednja škola“, koji je specijalizovani portal posvećen završnom ispitu i upisu u srednje škole, za škole čiji su osnivači Republika Srbija, autonomna pokrajina ili organizacija lokalne samouprave, stoji obaveštenje u kom se kaže da je portal u pripremi, te da se informacije o završnom ispitu i upisu u srednje škole za školsku 2022/2023. godinu očekuju uskoro.

Pomenuti portal napravljen je u saradnji sa Кancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja pruža kontinuiranu tehničku podršku za projektovanje, usklađivanje, razvoj i funkcionisanje sistema, uz obezbeđivanje mera zaštite, sigurnosti i bezbednosti podataka, u skladu sa propisima kojima se uređuju elektronska uprava i informaciona bezbednost.

Naslovna fotografija: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

IN Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije VESTI

Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, a detalji blokade će se tek znati posle sastanka u petak kada ističe i rok za odgovor Vlade i Ministarstva poljoprivrede. Mada poljoprivrednici za sada ne otkrivaju planove […]

Zimsko računanje vremena od nedelje 29. oktobra

Letnje računanje vremena u 2023. godini prestaje u nedelju 29. oktobra u 3 časa ujutro. U noći između subote i nedelje časovnike treba pomeriti za jedan sat unazad, sa 3 na 2 časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena. Čas koji se, zbog pomeranja za jedan čas unazad, pojavljuje dva puta između dva i […]

Facebook omogućio kreiranje do četiri dodatna profila, za prebacivanje se nije potrebno odjaviti

Kompanija Meta je saopštila da korisnici Facebook-a mogu kreirati do četiri dodatna profila, a za prebacivanje između njih nije potrebno odjaviti se. Ova funkcija se testira od juna prošle godine. Meta predlaže kreiranje profila za privatni život, za posao, kao i za specifična interesovanja ili zajednice koje bi korisnik radije odvojio od privatnog, odnosno glavnog […]

INĐIJA: Preostalo novca za zamenu stolarije, uskoro novi konkurs

Iz lokalne samouprave najavljeno je da će preostalih 6 miliona dinara za zamenu stolarije koje nisu utrošene u prošlom konkursu, ponovo biti namenjene za isti projekat. Sa istim iznosom učestvovaće i Ministarstvo rudarstva i energetike. Ministarstvo rudarstva i energetike  raspisalo je u junu javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća […]