• U Srbiji na jednog lekara ide 350 pacijenata: Najgora situacija u Sremu

  Najmanje lekara na 100.000 stanovnika ima u Sremu i to samo 195.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Srbiji na jednog lekara ide 350 pacijenata: Najgora situacija u Sremu

  U Srbiji na jednog lekara ide oko 350 pacijenata, kažu najnoviji podaci koje je ove godine objavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

  Prema podacima „Batuta“, koje je objavio i Republički zavod za statistiku (RZS) u svom Statističkom godišnjaku za 2023. godinu, u Srbiji trenutno radi 20.186 lekara, 1.533 stomatologa i 1.395 farmaceuta, prenosi Danas.

  Broj stanovnika na jednog lekara iznosi 339, dok na jednu bolničku postelju ide čak 160 pacijenata.

  Kako govore podaci RZS-a, broj pacijenata na jednog lekara uopšte se nije smanjio u periodu od 2012. do 2021. godine. već ostao gotovo identičan i konstantno se kretao oko brojke od 350.

   Dr Rade Panić, anesteziolog i doskorašnji predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, kaže za Danas da ovakvi podaci postoje kako bi se videlo kako Srbija stoji u poređenju sa Evropskom unijom kada je u pitanju broj pacijenata na jednog lekara.

  U državama Evropske unije, prema podacima Eurostata, u proseku radi 350 lekara na 100.000 stanovnika, što znači da u EU na jednog lekara dolazi oko 250 potencijalnih pacijenata što je za 100 manje nego u Srbiji.

  Prema podacima Instituta „Batut“ iz 2022. godine, u Srbiji je najviše lekara na 100.000 stanovnika u Nišavskom okrugu (470), zatim u Šumadijskom (387) i na teritoriji Beograda (366).

  Najmanje lekara na 100.000 stanovnika ima u Sremu i to samo 195, zatim u Mačvi (225) i u Rasinskom okrugu (234).

  -Značajan je nedostak lekara bez obzira na zapošljavanja koja su bila, a i ta zaposlenja su vrlo sporna zato što ucenjuju kolege dok prođu izbori pa da im se onda potpišu ugovori za stalno, pitanje je šta će tu biti – kaže Panić za Danas.

  On kaže kako je besmisleno graditi i otvarati nove bolnice ako nemamo kadrove koji će tamo raditi.

  -Slušamo stalno kako se prave nove bolnice, kako se opremaju, diskutabilna je ta priča, ali prvo i osnovno pitanje koje se postavlja jeste a ko će tu da radi?- zaključuje dr Panić.

  U oktobru ove godine ministarka zdravlja Danica Grujičić je uručila ugovore o radu za 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta pet državnih univerziteta u Srbiji.

  Ovi diplomci su zaposleni u okviru Programa zapošljavanja dipolomaca medicinskih fakulteta 100 najboljih.

  Na sajtu Ministarstva zdravlja stoji da je zahvaljujući ovom programu od 2018. godine pa do danas u Srbiji zaposleno 911 doktora, međutim, podaci Batuta kažu da se broj lekara u Srbiji u odnosu za 2018. povećao za 247.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem

  Pećinci: Uhapšen zbog više teških krađa

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pećincima, uhapsili su Z. J. (2000) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više krivičnih dela teška […]

  Radovi na petlji Pećinci

  JP “Putevi Srbije” najavilo je radove na državnom putu I A reda broj 3 deonica Dobanovci-petlja Pećinci kao i na samoj petlji […]