• U tri inđijske škole 1. decembra nema nastave

  Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine doneli su odluku da, zbog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju, obustave rad 1. decembra. Ovoj odluci za sada su se pridružile i tri škole iz Inđije, dok se u narednim danima očekuje da se broj škola uveća. Prvog decembra neće biti nastave u osnovnim školama “Dušan Jerković” i “Jovan […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U tri inđijske škole 1. decembra nema nastave

  Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine doneli su odluku da, zbog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju, obustave rad 1. decembra. Ovoj odluci za sada su se pridružile i tri škole iz Inđije, dok se u narednim danima očekuje da se broj škola uveća.

  Prvog decembra neće biti nastave u osnovnim školama “Dušan Jerković” i “Jovan Popović” kao i u srednjoj školi “Mihajlo Pupin” potvrdili su za IN Medija prosvetni radnici ovih škola. Oni ističu da se u narednim danima očekuje da se priključe i ostale škole sa teritorije inđijske opštine i napominju da je ovakav korak bilo potrebno napraviti mnogo ranije.

  Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine doneli su odluku da, zbog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju, obustave rad 1. decembra, u znak solidarnosti I podrške svojim kolegama.

  Istu odluku doneli su i svi članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

  Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine u svom saopštenju zahteva od ministarstva da zakaže radni sastanak sa predstavnicima sindikata o neodložnim izmenama zakonske regulative koja treba da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u obrazovanju.

  -U suprotnom, akcije će biti višednevne i direktnije – navodi se u saopštenju.

  Ističe se da su potrebne jasne i precizne kazne za nasilnike, bez obzira da li je reč o nasilju učenika, roditelja, medija, rukovodstva škole, kolega prema nastavniku.

  -Neophodno je Krivičnim zakonikom jasno definisati najstrože sankcije za sve one koji su izvor nasilja ka zaposlenima u obrazovanju, a zbog veze sa radom u obrazovnoj ustanovi – stoji u saopštenju.

  Dodaje se da je neophodno ponovo razmotriti pitanje ocene iz vladanja, kao i pitanje popravljanja ocene iz vladanja onima koji su se više puta neprimereno ponašali i da je neophodan otvoren dijalog nastavnika, psihologa, pedagoga, ljudi iz institucija države kako bi se našla pravična rešenja i za ovo pitanje.

  Sindikat smatra da je nužno menjati i zakonsku regulativu pri prijavama protiv zaposlenih u obrazovanju.

  -Mi radimo javni posao i smatramo da je neprimereno da nadležne inspekcije postupaju po anonimnim prijavama protiv nastavnika i drugih zaposlenih u sistemu obrazovanja. Praksa podnošenja lažnih prijava je postala sve učestalija i predstavlja nastavak nasilja prema zaposlenima – navodi se u saopštenju.

  -Na kraju, ili na početku, neophodno je da Ministarstvo prestane sa gomilama ispraznih fraza koje ne proizvode nikakvo dejstvo već da zaista iskoristi sve resurse kako bi problem nasilja u školama konačno bio rešen – smatraju u sindikatu.

  Neposredan povod za štrajk je slučaj profesorke engleskog jezika Tehničke škole u Trsteniku, kojoj su đaci 9. novembra na času izmakli stolicu, nakon čega je ona pala, dok su je učenici snimali i smejali se. Potom su taj snimak objavili na društvenim mrežama.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Lemaić: Svesni smo potrebe pranja ulica

  JKP“Komunalac“Inđija proteklih dana prao je šetalište u Ulici Vojvode Stepe ali kako navode iz ovog preduzeća u pitanju je jednokratno spiranje ostataka soli koju su posipali tokom snežnih […]