• U Vojvodini 54 nova slučaja HIV infekcije

  Od 1985. godine, kada su registrovani prvi slučajevi HIV infekcije u Vojvodini, do 24. novembra 2021. godine, ukupno 786 stanovnika naše Pokrajine je saznao da živi sa HIV infekcijom. Tokom 2021. godine, na području AP Vojvodine zabeleženo je 47 novih slučajeva HIV infekcije i sedam slučajeva morbus HIV-a, a smrtni ishod je registrovan kod jedne […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Vojvodini 54 nova slučaja HIV infekcije

  Od 1985. godine, kada su registrovani prvi slučajevi HIV infekcije u Vojvodini, do 24. novembra 2021. godine, ukupno 786 stanovnika naše Pokrajine je saznao da živi sa HIV infekcijom. Tokom 2021. godine, na području AP Vojvodine zabeleženo je 47 novih slučajeva HIV infekcije i sedam slučajeva morbus HIV-a, a smrtni ishod je registrovan kod jedne osobe.

  Кod svih sedam obolelih osoba, HIV status utvrđen u momentu postavljanja dijagnoze AIDS-a, što ukazuje na to da osobe sa rizičnim ponašanjem ne sprovode preventivno testiranje u dovoljnoj meri i na vreme.

  Budući da period nemanifestne infekcije traje više godina, ove osobe u dužem vremenskom periodu predstavljaju potencijalnu opasnost (rezervoare) za prenošenje virusa HIV na bliske kontakte – kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine a prenosi novosadski Dnevnik.

  Tema ovogodišnjeg  obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a je: „Okončanje epidemije HIV-a: ravnopravan pristup, svačiji glas“.

  U poslednjih 40 godina, epidemija HIV infekcije u odnela je preko 36 miliona života, navode mediji.

  Međutim, intenzivan rad na prevenciji, ranom otkrivanju (većoj dostupnosti testova u siromašnim regijama u kojima je i najveći broj zaraženih) i otpočinjanjem lečenja nakon što se potvrdi infekcija (većoj dostupnosti lekova), broj osoba kojima je potvrđena infekcija počeo je da opada, tako da je prethodne (2020. godine) HIV otkriven kod 1,5 miliona ljudi, odnosno, oko 680.000 osoba je umrlo od AIDS-a, što je manje u odnosu na period od pre 10-15 godina, ali i dalje zabrinjavajuće.

  Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu živi 37,7 miliona ljudi sa HIV-om, a dve trećine zaraženih su na afričkom kontinentu.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina