• U Vojvodini 70 odsto portala u službi propagande vlasti

  U novinarskoj teoriji postoji fraza da su lokalni mediji oni koji ponajviše služe građanima – imaju neposredni kontakt sa problemima svojih meštana i kritikuju propuste lokalne samouprave, piše Vojvođanski istraživačko – analitički centar. Kako se navodi u tekstu,  analiza VOICE-a pokazala je da su lokalni mediji u Vojvodini pre propagandno glasilo vladajuće stranke, nego alat […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Vojvodini 70 odsto portala u službi propagande vlasti

  U novinarskoj teoriji postoji fraza da su lokalni mediji oni koji ponajviše služe građanima – imaju neposredni kontakt sa problemima svojih meštana i kritikuju propuste lokalne samouprave, piše Vojvođanski istraživačko – analitički centar.

  Kako se navodi u tekstu,  analiza VOICE-a pokazala je da su lokalni mediji u Vojvodini pre propagandno glasilo vladajuće stranke, nego alat koji služi interesu svojih sugrađana. Od 107 registrovanih informativnih portala u pokrajini, samo njih 34 imalo je u proteklih godinu dana kritičke tekstove na rad lokalne samouprave i izvršnih organa vlasti, skretali su pažnju na afere i negativne pojave u društvu ili su dali glas opiziciji.

  VOICE je putem sajta „onlajnmediji“, čiji je osnivač „Share“ fondacija i koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, mapirao i analizirao sve informativne registrovene portale u Vojvodini, koji svoj sadržaj plasiraju na srpskom jeziku. Rezultat analize – gotovo 70 odsto medija u proteklih godinu dana nije imalo nikakve zamerke na rad lokalne samouprave, republičke i pokrajinske vlade i nisu bili otvoreni za mišljenja opozicionih partija.

  Gotovo polovina vojvođanskih opština bez lokalnih onlajn medija

  Vojvodina ima 7 okruga i 45 opština. Prema analizi VOICE-a, u čak 18 opština ne postoje registrovani onlajn mediji. U samo 11 vojvođanskih opština deluju kritički mediji. Odnosno, od ukupno 45 opština u Vojvodini, svega 11 može da se „pohvali“ kritički nastrojenim portalima.

  Najviše portala registrovano je u Južno bačkom okrugu – čak 46, a najmanje u Severno banatskom – 4.

  Nisu svi od pomenuta 34 kritička portala koje je mapirao VOICE poštovali Kodeks novinara Srbije. Pojedini su pribegavali tabloidizaciji, govoru mržnje ili lažnim vestima (primer „sremskomitrovački portal“ kojeg je VOICE prošle godine „ulovio“ u širenju netačnih informacija u vezi sa migrantskom krizom u Šidu, a koji neretko skreće pažnju i na realne probleme građana u Sremu).

  Sa druge strane, postoje portali koji, poštujući novinarski kodeks, profesionalno pristupaju izveštavanju sa lokala.

  U Sremu je registrovano ukupno 12 portala, od čega su samo 2 imala kritičke osvrte ili su dali glas opoziciji tokom ove tekuće “neizborne” godine. Statistički, Srem se tako svrstao u region u Vojvodini koji, na osnovu broja registrovanih portala, ima najmanje onih kritičkih.

  Ceo tekst možete pročitati na ovom linku ovde.

  Izvor : VOICE

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina