• Učestali požari na otvorenom: MUP apeluje na građane da budu odgovorni

  Najveći broj požara na otvorenom, prema statistici, izazvan je ljudskim faktorom, saopštio je Sektor za vanredne situacije MUP-a.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Učestali požari na otvorenom: MUP apeluje na građane da budu odgovorni

  Oni su uputili apel građanima da budu odgovorni zbog povećanog broja požara od početka februara.

  Apeluju na građane da budu odgovorni i poštuju zakon, da budu veoma oprezni prilikom otvorenog plamena, kao i da, ukoliko izbije požar, o tome odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

  Podsećaju na požar u Rakovcu kod Beočina, koji je zahvatio travu i nisko rastinje na površini od 16 hektara.

  Na teritoriji Borskog okruga, od početka februara, registrovano je 76 požara na otvorenom, a požar na teritoriji Gučeva kod Loznice zahvatio je površinu od pet hektara.

  Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima, zabranjeno je spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

  Za nepoštovanje tih zakonskih odredbi, konkretno za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća, predviđene su novčane kazne od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica od 300.000 do milion dinara.

  MUP će, kako su dodali, u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Beograd prodao udeo u Lasti?

  Paket akcija Saobraćajnog preduzeća Lasta prodat je danas na Beogradskoj berzi za 560 dinara po akciji, odnosno za ukupno 145,26 miliona […]