• Udruženja: U komisijama za finansiranje medija stručnjaci iz nepostojećih udruženja

  Udruženje novinara Srbije (UNS), Koalicija za slobodu medija i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) ocenili su danas da je Ministarstvo kulture i informisanja, na čelu sa ministarkom Majom Gojković, zloupotrebilo instituciju nezavisnog medijskog stručnjaka i u komisije koje odlučuju o projektnom sufinansiranju imenovalo stručnjake iz medijskih udruženja „koja ne postoje“. Udruženja navode da je ministarstvo […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Udruženja: U komisijama za finansiranje medija stručnjaci iz nepostojećih udruženja
  Foto: Pixabay

  Udruženje novinara Srbije (UNS), Koalicija za slobodu medija i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) ocenili su danas da je Ministarstvo kulture i informisanja, na čelu sa ministarkom Majom Gojković, zloupotrebilo instituciju nezavisnog medijskog stručnjaka i u komisije koje odlučuju o projektnom sufinansiranju imenovalo stručnjake iz medijskih udruženja „koja ne postoje“.

  Udruženja navode da je ministarstvo donelo odluku da u komisijama koje odlučuju o budžetskom novcu za republičke medijske konkurse, većinu čine pripadnici medijskih udruženja čija je jedina svrha „raspodela novca medijima bliskim vlastima u lokalnim sredinama“.

  UNS, Koalicija i ANEM u julu 2021. skrenuli su pažnju javnosti da je Ministarstvo na čelu sa Majom Gojković u Radnu grupu za izradu medijskih zakona rešilo da uvrsti, kako su naveli, „novinska udruženja PROUNS, Komnet, Društvo novinara Srbije, Asocijaciju radio televizija Srbije, Društvo novinara Vojvodine i Udruženje medija i medijskih radnika“.

  – Tada smo jasno rekli da pojedine organizacije pod tim nazivom ne postoje, nemaju kontakt podatke, aktivne veb sajtove, ne mogu da kažu koliko članova imaju, odnosno koje organizacije ulaze u sastav udruženja, kao i da se isti ljudi kao funkcioneri u jednim, pojavljuju i u drugim organizacijama – navedeno je u saopštenju.

  UNS, Koalicija i ANEM poslaće danas Ministarstvu kulture i informisanja zahtev po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u kom traže imena i profesionalne biografije svih pristiglih kandidata za članstvo u ovogodišnjim komisijama.

  – Analizom tih podataka bićemo u prilici da javnost upoznamo ko su bili kandidati, a ko je odlukom Ministarstva odabran da odlučuje o budžetskom novcu namenjenom medijskim sadržajima od važnosti za javnost i građane Srbije – naveli su iz udruženja.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija