• Udruženje „Donorstvo je herojstvo“: Na listi čekanja za transplantaciju je 30 dece

  Udruženje transplantiranih i pacijenata na listi čekanja za transplantaciju organa „Donorstvo je herojstvo“ uputili inicijativu Ministarstvu zdravlja za finansiranje transplantacija u inostranstvu. Udruženje „Donorstvo je herojstvo“ uputilo je inicijativu Ministarstvu zdravlja da pacijentima koji su na listi čekanja za transplantaciju organa Republički fond za zdravstveno osiguranje finansira transplantacije u inostranstvu, kao što to radi Republika Srpska […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Udruženje „Donorstvo je herojstvo“: Na listi čekanja za transplantaciju je 30 dece

  Udruženje transplantiranih i pacijenata na listi čekanja za transplantaciju organa „Donorstvo je herojstvo“ uputili inicijativu Ministarstvu zdravlja za finansiranje transplantacija u inostranstvu.

  Udruženje „Donorstvo je herojstvo“ uputilo je inicijativu Ministarstvu zdravlja da pacijentima koji su na listi čekanja za transplantaciju organa Republički fond za zdravstveno osiguranje finansira transplantacije u inostranstvu, kao što to radi Republika Srpska za svoje građane. Ovo udruženje podseća da je situacija sa transplantacijama organa u Srbiji i dalje alarmantna. Statistika govori da je prošle godine je urađeno svega dve transplantacije dok je više od 2.000 ljudi na listi čekanja, među kojima i tridesetoro dece, dijaliznih pacijenata.

  Foto: Statistika urađenih transplantacija za poslednjih 6 godina

  -Pacijenti su prepušteni sami sebi, sve više njih se odlučuje na prikupljanje sredstava za transplantaciju u inostranstvu. S obzirom da su se transplantacije u Srbiji radile više desetina godina unazad, smatramo da je obaveza sistema, ako nije u mogućnosti da organizuje transplantacije u Srbiji iste finansira u inostranstvu. – ističu iz ovog udruženja.

  Udruženje transplantiranih i pacijenata na listi čekanja za transplantaciju organa „Donorstvo je herojstvo“prošle godine pokrenulo peticiju koju je potpisalo više od 13.000 ljudi, uputili su otvoreno pismo predsedniku države Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i tadašnjem Ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, prali su ruke na Andrićevom vencu “baš kao što je naš osećaj da sistem radi sa svima nama koji čekamo transplantaciju”. Pre 6 meseci uputili su zahteve koji se odnose na bolje uslove lečenja kako za pacijente koji čekaju transplantaciju, tako i za 6.000 pacijenata koji su na dijalizi, ni jedan od pomenutih zahteva nje ispunjen.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija