• Ugostitelji: Lokalna samouprava nas ostavlja na cedilu

  U toku jula i početkom avgusta, na šest lokala u samom centru Inđije se moglo videti obaveštenje, uz potpis poreznika, na kom piše “Zatvoreno zbog neizdavanja fiskalnih računa ili neprijavljenih radnika”. Propisi su takvi da kada prvi put otkrije nepravilno poslovanje Poreska uprava firmu zatvara na 15 dana, drugi put na tri meseca, ako se […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ugostitelji: Lokalna samouprava nas ostavlja na cedilu

  U toku jula i početkom avgusta, na šest lokala u samom centru Inđije se moglo videti obaveštenje, uz potpis poreznika, na kom piše “Zatvoreno zbog neizdavanja fiskalnih računa ili neprijavljenih radnika”.

  Propisi su takvi da kada prvi put otkrije nepravilno poslovanje Poreska uprava firmu zatvara na 15 dana, drugi put na tri meseca, ako se prekršaj ponovi i treći put, preduzeće ne može raditi godinu dana.

  Zatvaranje pekara u Inđiji podseća na isti period prošle godine kada je u Srbiji zatvoreno oko 350 pekara. Sredinom avgusta, 2020. godine, Poreska uprava je sprovela kontrolu u 609 pekara i u 67 odsto njih utvrdila nepravilnosti u vezi sa neizdavanjem fiskalnih računa i neprijavljivanjem radnika.

  Vlasnici kojima je zatvoren lokal u centru Inđije, sa kojima smo razgovrali kažu da su svesni svoje krivice ali smatraju da su kazne ipak previsoke. Jedan od njih je novinaru našeg portala objasnio da je zatvoren zbog “neslaganja u broju otkucanog pića i onog u frižideru”.

  – Kaznili su nas zbog 400 dinara viška u kasi i 13 flašica pića koje nije bilo prokucano – kaže vlasnik jednog od lokala koji je želeo da ostane anoniman.

  Zbog akcije Poreske uprave u cntru Inđije su zatvorene dve pekare, tri kafića i jedna ćevabdžinica. Većina privremeno zatvorenih lokala posluje godinama i vlasnici nisu imali slične kazne niti su bili primorani da zatvaraju objekat na duži period osim u vreme prošlogodišnjeg vanrednog stanja.  U tom periodu su, prema pisanju medija, male zanatske pekare beležile gubitak prometa od 70 do 90 odsto.  Male pekare, su u toku vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa, morale da budu zatvorene jer su zatvaranjem škola i zabranom izlaska starijima od 65 godina, izgubili oko 60 do 70 odsto kupaca.

  Takođe, ugostiteljstvo je u toku pandemije pretprelo udarac zbog zdravstvenih mera donetih radi sprečavanja širenja korona virusa, pogotovo tokom prvog talasa zaraze kada su zbog karantina i kafići i restorani bili zatvoreni od 21. marta pa sve do početka maja.

  Pored navedenih problema, vlasnici ugostiteljskih objekata kažu da imaju i dodatni problem.

  Ogromne probleme imamo i sa radnom snagom koja nam odlazi na sezonski rad na primorje, posledica toga je i primoranost ugostitelja da zapošljavaju često i školarce kako bi bili konkurentni sa uslugom a sve u cilju da koliko toliko umanje već ogromnu štetu – objašnajva jedan od njih.

  Vlasnici sa kojima smo razgovarali kažu da je zakonska mera opravdana, da su svesni krivice ali da su očekivali razumevanje ljudi koji odlučuju.

  Razlog je opravdan, imao sam klinca koji mi radi ispomoć a koga nisam prijavio kao radnika, Međutim, smatramo da je opština mogla reagovati bar u odlaganju zatvaranja lokala jer nije isto biti zatvoren u toku leta ili u jesen, kad se ionako očekuje ponovno skraćenje radnog vremena – kaže naš sagovornik i dodaje:

  Da nevolje nikad ne idu same pobrinula se i opštinska uprava koja se  oglušila na naše zahteve da nam smanji zakup za bašte..povrh svega toga imamo od početka sezone invaziju svih inspekcija koje nas svakodnevno opsedaju i zatvaraju. Šteta od zatvaranja lokala je nemerljiva pogotovu za nekog ko ima kuhinju i rad sa hranom, namirnice se moraju pobacati i ponovo po otvaranju lokala snabdeti.

  Ima i onih koji su tek počeli sa radom

  I dok je stalnim kupcima zbog prekršaja onemogućena kupovina proizvoda u omiljenim pekarama, polovinom prošlog meseca, u pešačkoj zoni počela je sa radom nova pekara.

  Prema podacima APR-a, objekat “Hleb i kifle” je registrovan kao kafe – pekara čija je osnovna delatnost – usluge pripremanja i služenja pića.

  Novi vlasnik 50 odsto udela u srpskom pekarskom lancu „Hleb&kifle“ je kompanija iz Hrvatske, SEE Bakery International d.o.o., koju je osnovala istoimena kompanija iz Luksemburga, prenosi SEEbiz.

  Na sajtu Agencije za privredne registre (APR) u rešenju koje je doneto 5. avgusta 2020. godine, izbrisano je ime dosadašnjeg suvlasnika “Hleb i kifle”, odnosno člana Upravnog odbora Srđana Mladenovića.

  Portal navodi da je zabeležen i uplaćeni novčani ulog od 215 miliona dinara dinara na dan 23. jul 2020, što odgovara udelu od 50 odsto. Ostali udeo od 46 odsto se vodi na poslovno ime „Hleb i kifle doo“, a 4 odsto na Tamaru Žujović.

  Iza luksemburške kompanije stoji britanski fond MID Europa, koji posluje na ovim prostorima, a 2019. godine je kupio hrvatskog poznatog pekarskog giganta, firmu Mlinar.

  Za pekaru „Hleb i kifle“ vezuje se i ime poslanika u nekoliko saziva Mladena Grujića, kome je ponovo potvrđen poslanički mandat na izborima održanim 21. juna 2020. godine. Izabran je sa izborne liste “Aleksandar Vučić – za našu decu”.

  Malden Grujić je vlasnik je firme “Mega tabak” i nekadašnji direktor “Štampe”. Kupio je društveno preduzeće “Gorica” koje je kasnije transformisano u lanac parfimerija “Lili”. Suvlasnik je firmi “Hleb i kifle d.o.o.” i “Neimarski poduhvat d.o.o.”. Vlasnik je nekoliko lokala u Knez-Mihailovoj ulici – očne kuće “Optika”, kozmetike “Jasmin”, restorana “Snežana”. Bio je, takođe, jedan od zainteresovanih za kupovinu Industrije motora Rakovica u konzorcijumu sa beogradskom firmom “Kler vižn investments”.

  Na parlamentarnim izborima 2007. godine izabran je za narodnog poslanika sa liste DSS-NS-dr Vojislav Koštunica. Bio je u tom sazivu član Odbora za razvoj i ekonomske odnose sa inostranstvom, Odbora za finansije, Odbora za privredne reforme i Odbora za smanjenje siromaštva. Narodni poslanik u sazivima 2012-2014 i 2014-2016. godine.

  Mandat mu je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanim 24. aprila 2016. godine. U januaru 2017. godine napušta Novu Srbiju i postaje samostalni poslanik a nedugo zatim prelazi u vladajuću Srpsku naprednu stranku. 

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Još jedna humanitarna akcija za Ljiljanu Kukić

  Humanitarna akcija prikupljanja novca za lečenje Ljiljane Kukić biće organizovana u subotu 20. aprila u inđijskom šetalištu od 8 do 13 sati. Ovog puta novac će biti prikupljan na humanitarnom […]