• Ugostiteljstvu u Srbiji nedostaje 25.000 radnika

  Trgovina i prodaja, administracija i srednje menadžerske pozicije, četiri su najtraženije pozicije prisutne u oglasima „Infostuda“ na tržištu rada u Srbiji. Prve dve oblasti su gotovo uvek brojale više od 5.000 oglasa godišnje, ali je prošle godine primećen nagli porast oglasa za takve pozicije, na čak oko 9.000. Pored navedenih, popularne su i ekonomija i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ugostiteljstvu u Srbiji nedostaje 25.000 radnika

  Trgovina i prodaja, administracija i srednje menadžerske pozicije, četiri su najtraženije pozicije prisutne u oglasima „Infostuda“ na tržištu rada u Srbiji.

  Prve dve oblasti su gotovo uvek brojale više od 5.000 oglasa godišnje, ali je prošle godine primećen nagli porast oglasa za takve pozicije, na čak oko 9.000.

  Pored navedenih, popularne su i ekonomija i računovodstvo, a poslednjih godina i ugostiteljstvo, koji broji više od 3.000 oglasa i zauzima visoku petu poziciju traženosti u 2022. godini, potvrđuju u „Infostudu“.

  Procenjuje se da u ugostiteljstvu u Srbiji trenutno nedostaje 20.000 do 25.000 radnika. Od onih koji su napuštali hotele, a takvih je godinama unazad detektovano više od 6.000, oko polovina je odlazila da radi u kompanije u drugim delatnostima.

  Georgi Genov, direktor Udruženja „Hores“, napominje da oni radnici koji imaju diplomu i završenu školu za konobare i kuvare veoma brzo dobijaju radnu dozvolu za odlazak u inostranstvo.

  Ni sada to nije nikakav problem, ni u Austriji ni u Hrvatskoj niti bilo gde. To je zbog toga što radna snaga nedostaje svima, posebno u hotelskoj inudustriji. Ipak, u restoranima i kafićima mogu da rade i priučeni radnici, ali u hotelima ipak mora da se odgovori nivou usluge. – dodaje Geonov.

   Kako se onda kod nas nadoknađuju radnici u hotelijerstvu?

   Potvrđuje da u sektoru hotelijerstva u Srbiji sve više ima pridošlica, a to su radnici iz Indije i Pakistana.

   Poslodavci, inače, najviše traže glavne i pomoćne kuvare, konobare, barmene.

  Naslovna: Pixabay

  Izvor: Politika/021.rs

  IN Medija

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/ugostitelji-lokalna-samouprava-nas-ostavlja-na-cedilu/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]