• Uhapšen državni sekretar Ministarstva prosvete osumnjičen za korupciju

  Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon višemesečnog predistražnog rada, u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsilo osam osoba, među kojima državnog sekretara u Ministarstvu prosete Srbije, pod sumnjom da su počinili krivična dela trgovine uticajem i zloupotrebom službenog položaja, saopštilo je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Uhapšen državni sekretar Ministarstva prosvete osumnjičen za korupciju

  Kako je navedeno, sumnja se da su N.R., M.V., J.D., B.R., V.D., D.S., S.G i T. R.,u periodu od 1.decembra 2023. do 6.nula ove godine u Beogradu i Nišu, i to osumnjičeni N.R. kao službeno lice – državni sekretar u Ministarstvu prosete, „koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj, posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti“.

  On je „zahtevao i primio poklon od osumnjičenog M.V., dok je osumnjičeni M.V., kao faktički vlasnik PD „Avenija Sistem“ DOO iz Niša, neposredno ponudio i dao poklon osumnjičenom N.R. da koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj posreduje kod osumnjičenih B.R.., V.D., D.S., S.G i T.R, inače direktora i dekana obrazovnih ustanova sa područja Niškog okruga, da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti i istim osumnjičenima, zajedno sa osumnjičenom J.D., zaposlenom u PD „Avenija Sistem“ D.O.O. iz Niša, sa umišljajem pomogao u izvršenju krivičnog dela davanjem saveta i uputstava kako da se izvrši krivično delo i stavljanjem na raspolaganje sredstava za izvršenje krivičnog dela, te stvaranjem uslova za izvršenje krivičnog dela“.

  Osumnjičeni B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R , pod uticajem osumnjičenog N.R., i pomognuti od strane osumnjičenih M.V. i J.D., kao službena lica, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svojih službenih ovlašćenja, privilegovali su PD „Avenija Sistem“ DOO iz Niša, šaljući pozive za davanje ponuda u postupcima javnih nabavki privrednim subjektima pod kontrolom M.V., te zaključivanjem ugovora sa PD „“Avenija Sistem“ DOO iz Niša, pribavili pravnom licu PD „Avenija Sistem“DOO iz Niša korist u vidu nezakonitog dobijanja posla po postupcima javne nabavke male vrednosti –građevinskih radova na adaptaciji obrazovnih ustanova, bez obezbeđivanja konkurencije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

  Za trgovinu uticajem je osumnjičeni N.R., od osumnjičenog M.V. zahtevao i dobio u više navrata poklon i to novac u iznosu ne manjem od 24.000 evra čime je osumnjičeni N.R., izvršio pet krivičnih dela trgovina uticajem u sticaju, osumnjičeni M.V., pet krivičnih dela trgovina uticajem u sticaju sa pet krivičnih dela zloupotreba službenog položajau pomaganju, te osumnjičeni B.R.,V.D., D.S., S.G. i T.R. po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja. Osumnjičeni će u zakonskom roku biti privedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal radi saslušanja, prenosi Tanjug.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]