• Ukupno 1,2 milijardi dinara za obnovu škola i stambenih zgrada

  Ukupno milijardu i dvesta miliona dinara namenjeno je u budžetu Srbije za programe obnove objekata javne namene u oblasti obrazovanja i oštećenih stambenih zgrada usled poplava u maju i junu i jakog olujnog vetra,grada i kiše u toku jula ove godine. Od ukupnog novca, za obnovu objekta javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ukupno 1,2 milijardi dinara za obnovu škola i stambenih zgrada

  Ukupno milijardu i dvesta miliona dinara namenjeno je u budžetu Srbije za programe obnove objekata javne namene u oblasti obrazovanja i oštećenih stambenih zgrada usled poplava u maju i junu i jakog olujnog vetra,grada i kiše u toku jula ove godine.

  Od ukupnog novca, za obnovu objekta javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja koji su oštećeni u poplavama u maju i junu biće izdvojeno milijardu dinara, vidi se iz uredbe koju je objavila Vlada Srbije.

  Procenjuje se da je oštećeno 17 objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja (na osnovu izveštaja nadležnih organa jedinica lokalnih samouprava, obrazovnih ustanova i provere podataka na trenu).

  Vlada Srbije je donela donela dve Uredbe. Jedna uređuje državni program obnove „objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja“, a druga državni program pomoći i obnove „oštećenih stambenih zgrada“.

  U maju i junu ove godine, kada su poplavila područja i naselja, vanredna situacija je proglašena u 64 grada i opštine.

  Za drugi program, koji se tiče pomoći i obnove oštećenih stambenih zgrada usled dejstva jakog olujnog vetra, grada i kiše u toku jul biće izdvojeno 200 miliona dinara iz budžeta Srbije.

  Procena je, piše u uredbi, da je oštećeno 500 stambenih zgrada.

  Bespovratna sredstva za obnovu zgrada će se dodeljivati u skladu sa kategorijom oštećenja (kojih ima pet), pa je raspon sredstava koja se mogu dodeliti po ovom osnovu od 200 do 800 hiljada dinara.

  Jedinica lokalne samouprave obrazuje potreban broj komisija koje vrše procenu štete na stambenim zgradama i poziva upravnike, odnosno profesionalne upravnike stambenih zajednica da prijave nastalu štetu.

  Ministarstvo za javna ulaganja vrši verifikaciju procene štete, koju su izvršile komisije i  po prijemu konačnih rešenja o državnoj pomoći vrši isplatu na tekući račun stambene zajednice.

  U toku jula, a posebno u periodu između 19. i 22, na području Srbije je zabeleženo više olujno-grmljavinskih nepogoda, praćenih jakim pljuskovima kiše, grmljavinom, olujnim udarima vetra, na momente i orkanskim jačinama, kao i pojavom krupnog grada, veličine od dva do pet centimetara a lokalni i više od pet centimetara prečnika.

  Izvor: Nova ekonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija