UNICEF: Opasnost od epidemije boginja u Srbiji

Nakon što je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” izvestio o padu stope imunizacije za sve vakcine za decu u Srbiji za 2020. i 2021. godinu, UNICEF je upozorio da je u zemlji moguće izbijanje epidemije malih boginja i drugih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama, piše nova.rs. Ovakavpad vanciinacije delom je […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
UNICEF: Opasnost od epidemije boginja u Srbiji

Nakon što je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” izvestio o padu stope imunizacije za sve vakcine za decu u Srbiji za 2020. i 2021. godinu, UNICEF je upozorio da je u zemlji moguće izbijanje epidemije malih boginja i drugih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama, piše nova.rs.

Ovakavpad vanciinacije delom je posledica lošije dostupnosti pedijatrijskih službi tokom perioda pandemije, ali i rezultat takozvane infodemije i povećanog protivljenja vakcinama u javnosti.

Lekare posebno brine pad vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR) – koji je u 2021. godini iznosio 74,8% na nacionalnom nivou, a u jednom od gradova samo 24,4%. Broj nevakcinisane i osetljive dece se povećao tokom poslednjih nekoliko godina do nivoa koji predstavlja uvećan rizik za širenje bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama, što može dovesti do epidemije malih boginja. Nažalost, ne bi bilo prvi put da se to dešava u Srbiji.

Male boginje su ozbiljna virusna infekcija koja može uticati na zdravlje, rast i razvoj dece. Osim direktnih posledica infekcije na organizam, koje mogu biti i smrtonosne, virus malih boginja takođe slabi imunosistem i čini decu podložnijom drugim zaraznim bolestima poput upale pluća i dijareje, čak i mesecima nakon samog zaražavanja malim boginjama kod onih koji ih prežive. Tokom epidemije malih boginja u Srbiji između 2017. i 2019. godine, bilo je nekoliko hiljada zaraženih i hospitalizovanih i 15 smrtnih slučajeva, od čega četvoro dece mlađe od četiri godine.

Vakcine spadaju u najveća globalna javnozdravstvena dostignuća. Vakcine već više od dva veka bezbedno smanjuju razorni uticaj bolesti poput dečije paralize, malih i davno iskorenjenih velikih boginja, i pomažu deci da odrastaju zdrava i srećna. Zahvaljujući naporima uloženim u imunizaciju širom sveta, deca mogu da hodaju, da se igraju, plešu, uče. Vakcinisana deca postižu bolji uspeh u školi, a pozitivni ekonomski uticaji se osećaju u njihovim lokalnim zajednicama. Procenjuje se da su vakcine danas jedan od najdelotvornijih načina za unapređenje globalnog blagostanja. Deluju kao štit za porodice i zajednice.

(fotografija: Kristine WookUnsplash)

Danas postoje vakcine protiv više od 25 smrtonosnih bolesti, uključujući i MMR vakcinu koja u dve doze pruža celoživotnu zaštitu od tri virusna oboljenja. Pa ipak, mnoge zemlje širom sveta i dalje imaju problema sa vakcinisanjem celokupne populacije dece.

U Srbiji ima vakcina, ali i previše dezinformacija

Srbija je u privilegovanom položaju jer ima adekvatan broj svih potrebnih vakcina koje su lako dostupne stanovništvu.

– Iako se čini da smo na korak od izbijanja epidemije malih boginja u Srbiji, ta situacija se može izbeći! Kvalitetne i bezbedne vakcine su dostupne u Srbiji, a pedijatrijskim službama je lakše pristupiti sada nego u periodu pandemije kovida 19 koja je u velikoj meri iza nas – podvukla je Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

I UNICEF brinu dezinformacije, za koje se smatra da su u velikoj meri odgovorne što roditelji odbijaju da vakcinišu svoju decu.

– Pozivamo roditelje da potraže proverene izvore informacija o vakcinama i imunizaciji, da razgovaraju o stvarima koje ih brinu sa zdravstvenim radnicima i donesu pravu odluku na osnovu svih informacija – a to je da odmah vakcinišu svoju decu – dodala je Kostadinova.

Vakcinacija (Fotografija: Tirachardz/ Freepik)

Naslovna fotografija: Ljubar/Flickr
Radovan Nikolić (IN Medija)

PROČITAJTE JOŠ:

https://multisite.radio021.rs/inmedija2/vraca-se-grip-snazniji-nego-ranije/

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije VESTI

Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, a detalji blokade će se tek znati posle sastanka u petak kada ističe i rok za odgovor Vlade i Ministarstva poljoprivrede. Mada poljoprivrednici za sada ne otkrivaju planove […]

Zimsko računanje vremena od nedelje 29. oktobra

Letnje računanje vremena u 2023. godini prestaje u nedelju 29. oktobra u 3 časa ujutro. U noći između subote i nedelje časovnike treba pomeriti za jedan sat unazad, sa 3 na 2 časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena. Čas koji se, zbog pomeranja za jedan čas unazad, pojavljuje dva puta između dva i […]

Facebook omogućio kreiranje do četiri dodatna profila, za prebacivanje se nije potrebno odjaviti

Kompanija Meta je saopštila da korisnici Facebook-a mogu kreirati do četiri dodatna profila, a za prebacivanje između njih nije potrebno odjaviti se. Ova funkcija se testira od juna prošle godine. Meta predlaže kreiranje profila za privatni život, za posao, kao i za specifična interesovanja ili zajednice koje bi korisnik radije odvojio od privatnog, odnosno glavnog […]

INĐIJA: Preostalo novca za zamenu stolarije, uskoro novi konkurs

Iz lokalne samouprave najavljeno je da će preostalih 6 miliona dinara za zamenu stolarije koje nisu utrošene u prošlom konkursu, ponovo biti namenjene za isti projekat. Sa istim iznosom učestvovaće i Ministarstvo rudarstva i energetike. Ministarstvo rudarstva i energetike  raspisalo je u junu javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća […]