• Univerzijade nema, ali ima dve firme koje je „organizuju”

  U Beogradu postoje dve aktivne firme za organizaciju Evropskih univerzitetskih sportskih igara, iako te igre nisu održane, niti će biti održane. Direktor firme Evropske univerzitetske igre 2020 („EUI 2020“), koju je osnovao Univerzitetski sportski savez Srbije (USSS), Siniša Jasnić uhapšen je prošle nedelje zbog navodne pronevere novca, dok je direktor druge firme „EUB 2020“, koja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Univerzijade nema, ali ima dve firme koje je „organizuju”

  U Beogradu postoje dve aktivne firme za organizaciju Evropskih univerzitetskih sportskih igara, iako te igre nisu održane, niti će biti održane.

  Direktor firme Evropske univerzitetske igre 2020 („EUI 2020“), koju je osnovao Univerzitetski sportski savez Srbije (USSS), Siniša Jasnić uhapšen je prošle nedelje zbog navodne pronevere novca, dok je direktor druge firme „EUB 2020“, koja je u vlasništvu države, Predrag Jušković za četiri godine poslovanja doveo do njenih gubitaka u milijardama dinara državnog novca, piše portal Pištaljka.

  Da nijedna institucija ne preuzima odgovornost za poslovanje ovih firmi svedoči činjenica da ovaj portal nije dobio odgovore od njihovih osnivača – Univerzitetskog sportskog saveza Srbije i Vlade Republike Srbije.

  Ministarstvo omladine i sporta tvrdilo je za Pištaljku da sa društvom novijeg datuma „EUB 2020“ nema nikakve veze, dok na pitanja o firmi „Evropske univerzitetske igre 2020“, čiji je Jasnić i dalje direktor, nije odgovorilo. Mediji su pisali da je ovo ministarstvo prebacilo 143 miliona dinara firmi „Evropske univerzitetske igre 2020“ još 2018. godine, kao i da je tadašnji ministar Vanja Udovičić otvoreno podržao rad ove firme i Jasnića na njenom čelu.

  Jasnić je podršku dobio uprkos tome što je već imao aferu iza sebe prilikom organizacije Univerzijade 2009. godine. Pištaljka je pisala da se protiv njega godinama vodio postupak za zloupotrebu službenog položaja zbog nezakonitog sklapanja poslova bez procedure javne nabavke.

  Od Prvog osnovnog suda Pištaljka do objavljivanja teksta nije saznala kako je ovaj spor završen, ali su mediji pisali da Jasnić za ove zloupotrebe nije odgovarao, što mu je ostavilo otvorena vrata da se „afera Univerzijada“ nastavi i kroz poslovanje firme „EUI 2020“ i organizaciju drugog univerzitetskog sportskog događaja.

  Jasnić je firmu „EUI 2020“ osnovao sa mesta direktora USSS-a na kojem je bio punih pet godina. Na toj poziciji ga je krajem 2018. godine zamenio Dejan Madić, sadašnji rektor Univerziteta u Novom Sadu, koji nije odgovorio na pitanja Pištaljke. Međutim, Madić nije uspeo da Univerzitetski sportski savez Srbije, koji postoji još od 1953. godine, oporavi od finansijskog kolapsa, što pokazuju finansijski izveštaji.

  Godinu u kojoj je Madić došao na čelo saveza, USSS je završio sa gubitkom uprkos prihodima koji su iznosili preko 22 miliona dinara. Nakon toga, ovo udruženje jedva da je imalo prihode, a kako pokazuje prošlogodišnji finansijski izveštaj USSS sa jednim zaposlenim nema gubitaka, ali nema ni prihoda. Sajt saveza nije aktivan, kao ni brojevi telefona, računi su blokirani, a prostorije na adresi na kojoj bi, prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre trebalo da se nalazi USSS, ali i firma „EUI 2020“, koristi Džudo savez Srbije.  

  Iz Džudo saveza Srbije novinaru Pištaljke je rečeno da se USSS u tim prostorijama ne nalazi već tri godine, da ne znaju gde su sada i da misle da su sve njihove prostorije zatvorene zbog finansijskih problema.

  I finansijski izveštaji firme „EUI 2020“ pokazuju gubitke koji već tri godine iznose oko 210.000 dinara. Njihovi računi su takođe blokirani. Zanimljivo je da je ova firma, iako bez poslovnih aktivnosti, u 2020. godini imala čak sedam zaposlenih dok je druga firma „EUB 2020“ već uveliko radila na organizaciji igara.

  U istoj godini broj zaposlenih u „EUB-u 2020“ je rastao čak do 169, dok trenutno, kako je Pištaljka saznali u ovoj firmi, imaju troje zaposlenih koji čekaju gašenje društva. Na plate zaposlenih mesečno izdvajaju 140.000 dinara u koje spada i plata direktora i funkcionera novobeogradskog ogranka Srpske napredne stranke Predraga Juškovića koja iznosi 60.000 dinara. Za razliku od „EUI 2020“, „EUB 2020“ ima prostorije iz kojih aktivno posluje i mesečno ih plaća oko 80.000 dinara sa PDV-om.

   Pištaljka je pisala da je ova firma ušla u četvrtu godinu poslovanja i da je za to vreme napravila gubitke u milijardama dinara koje je pokrila Vlada Srbije, uključujući i one iz prošle godine koji su veći od pola milijarde.

  Ni Sportski savez Srbije, čiji je USSS član, nije upućen u poslovanje firmi osnovanih za univerzijadu. U svom odgovoru za Pištaljku naveli su da, između ostalog, ne poseduju ni informacije o tome u čijoj je nadležnosti kontrola nad organizacijom Evropskih univerzitetskih igara.

  POGLEDAJ JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/uhapsen-sinisa-jasnic/

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]