• Važno! Ažurirajte Chrome i ne otvarajte mejl od Instagrama

  Gugl je preporučio svojim korisnicima da što pre ažuriraju „Google Chrome“ zbog važnih sigurnosnih zakrpa, od kojih je jedna kritična, piše nova.rs. Tehnološki gigant je potvrdio nekoliko sigurnosnih ranjivosti na svim platformama i podstakao korisnike da ažuriraju Chrome što je pre moguće. Gugl u saopštenju navodi da su spoljni istraživači otkrili preko dvadeset ranjivosti, od […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Važno! Ažurirajte Chrome i ne otvarajte mejl od Instagrama

  Gugl je preporučio svojim korisnicima da što pre ažuriraju „Google Chrome“ zbog važnih sigurnosnih zakrpa, od kojih je jedna kritična, piše nova.rs.

  Tehnološki gigant je potvrdio nekoliko sigurnosnih ranjivosti na svim platformama i podstakao korisnike da ažuriraju Chrome što je pre moguće.

  Gugl u saopštenju navodi da su spoljni istraživači otkrili preko dvadeset ranjivosti, od kojih su osam kategorisane kao visokorizične, dok se jedna smatra kritičnom.

  Kritična ranjivost se, kako navodi Forbs, tiče eksploatacije memorije i postala je najčešći metod za hakovanje Chrome-a u poslednjih nekoliko godina.

  Kako ažurirati?

  Kako biste ažurirali što pre, potrebno je otići na Chrome meni (tri tačkice u gornjem desnom uglu), zatim Help (Pomoć) > About Google Chrome (O Google Chrome-u), a ažuriranje će samo započeti nakon toga. Verzija nakon ažuriranja treba da bude „105.0.5195.54“ na Windowsu i „105.0.5195.52“ na Meku.

  Google Chrome i sam nadgleda da li ima novih ažuriranja i preuzima ih kada je to moguće. Međutim, proces je spor i ponekad je potrebno i po nekoliko nedelja da ažuriranje stigne do svih korisnika.

  Ranjivosti su ozbiljne, a napadači mogu da ih iskoriste za ubacivanje malicioznih elemenata u Chrome.

  Lažni mejlovi od Instagrama

  Brojni su načini na koji se hakeri i prevaranti pokušavaju da dokopaju podataka o korisničkim imenima i lozinkama, kako bi ih iskoristili za razne prevare, ucene i slično. U poslednje vreme, upozoravaju bezbednosni stručnjaci, na udaru se nalaze korisnici Instagrama koji su meta prilično lukave prevare.

  Naime, prevaranti im šalju mejlove za koje se čini kao da su poslati od ekipe iz Instagrama u kojima ih obaveštavaju da su njihovi profili odabrani za verifikaciju. Mejl dolazi sa adrese “ig-badges”, dok se u njegovom naslovu nalazi “ig badges info”, a kako bi poruka bila što uverljivija, na vrhu i dnu imejla ubačeni su logotipi Fejsbuka i Instagrama, prenosi N1.

  U mejlu se nalazi i link za web stranicu na koji treba kliknuti te na toj stranici upisati svoje podatke za pristup Instagramu. Naravno, reč je o lažnoj stranici, pa se upisivanjem svog korisničkog imena i lozinke za pristup Instagramu ti podaci predaju hakerima i prevarantima. Oni ih mogu iskoristiti za pokušaj pristupa vašem profilu ili za pokušaj pristupa drugim servisima, društvenim mrežama, mejlovima i slično.

  Iako su mnogima takve „phishing“ poruke sumnjive, pa su oprezni i ne otvaraju linkove, mali deo korisnika ipak nasedne na njih i svoje podatke preda prevarantima pa kasnije zažali, piše Zimo.hr.

  Iz Instagrama kažu da proces verifikacije nikada ne ide putem mejla, već isključivo putem aplikacije. Takođe, kako se navodi u „Centru za pomoć“ ove mreže, da bi Instagram verifikovao nečiji profil, ta osoba mora biti javna ili slavna, ili mora biti reč o brendu.

  Stefan Simonović/ nova.rs

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/odgovor-na-pitanje-veka-moze-li-se-telefon-pratiti-i-kada-je-gps-iskljucen/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI