• Večeras nas na nebu očekuje i do 120 zvezda padalica na sat

  Prva kiša meteora u 2024. godini, nazvana Kvadrantid traje od 28. decembra do 16. januara, a vrhunac će dostići u noći između 3. i 4. januara, piše BBC Sky at Night Magazine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Večeras nas na nebu očekuje i do 120 zvezda padalica na sat
  Foto: Pixabay

  Tokom vrhunca Kvadrantida na nebu će biti vidljivo do 120 zvezda padalica na sat i trajaće samo nekoliko sati, navelo je Američko meteorsko društvo.

   Međutim, samo stanovnici zemalja na severnoj hemisferi moći će da vide ovaj jedinstveni fenomen.

  Kvadrantid je prva kiša meteora ove godine, a dolazi samo nekoliko nedelja nakon najjače kiše Geminida u 2023. godini, tokom koje je primećeno više od 100 zvezda padalica na sat.

   „Zvezde padalice“ nastaju iz prašine i prljavštine koja ulazi u Zemljinu atmosferu, odnosno meteoroida koji, sagorevajući u atmosferi, izgledaju kao zvezda koja pada.

  Nisu vam potrebni teleskopi ili skupa oprema da biste gledali meteore. Pronađite mračno mesto za posmatranje i planirajte da ih posmatrate najmanje 30 minuta. Možda će vašim očima biti potrebno oko 20 minuta da se prilagode tami, ali kako vreme odmiče videćete sve više zvezda. Izbegavajte korišćenje svetala kao što su baklje i mobilni telefoni jer će to ometati vaš prilagođeni noćni vid.- savetuju naučnici.

   

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Džoni Štulić pokrenuo svoju radio stanicu?

  Branimir Džoni Štulić, alfa i omega Azre, jedne od najvećih rok grupa Jugoslavije, i jedan od najkontroverznijih umetnika Balkana, pokrenuo je svoju radio […]