• Veliki protest poljoprivrednika širom Srbije u utorak, 9. avgusta

  Poljoprivrednici okupljeni u udruženju Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije najavili su da će u utorak 9. avgusta u 9 časova ujutru krenuti u protestne vožnje radnim mašinama i traktorima, piše Agrosmart. Prema planu, vožnje bi trebalo da budu završene protestnim skupovima u gradovima sedištima okruga, koji su planirani za 12.01 časova. Skupovi će se održati […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Veliki protest poljoprivrednika širom Srbije u utorak, 9. avgusta
  Foto: Pixabay

  Poljoprivrednici okupljeni u udruženju Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije najavili su da će u utorak 9. avgusta u 9 časova ujutru krenuti u protestne vožnje radnim mašinama i traktorima, piše Agrosmart.

  Prema planu, vožnje bi trebalo da budu završene protestnim skupovima u gradovima sedištima okruga, koji su planirani za 12.01 časova. Skupovi će se održati u Subotici, Kikindi, Somboru, Novom Sadu, Staroj Pazovi, Šapcu, Požarevcu i drugim gradovima i mestima.

  Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije predala je 4. avgusta prijavu protesta MUP-u Srbije, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.

  Razlog za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika su, kako se navodi u prijavi, „ponižavajuće i očajno stanje u agraru Republike Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje“.

  Njihovi zahtevi su da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, te gorivo za jesenje radove po 170 dinara, na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina. Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.

  Organizatori su najavili da će se učesnici protesta kretati isključivo po putevima i saobraćajnicama na kojima je dozvoljena vožnja traktorima i radnim mašinama, i saopštili da će svako zaustavljanje i prekidanje protestne vožnje od strane MUP-a, nadležnih organa ili privatnog obezbeđenja smatrati blokadom i uskraćivanjem Ustavom zagarantovanih prava.

  U ime preko 3.400 članova Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije prijavu je predao prdesednik udruženja Radoslav Adamović.

  U sutrašnjem protestu učestvuju i poljoprivrednici iz Udruženja „Stig“ iz Požarevca. Kako je za Agrosmart rekao Nedeljko Savić, predstavnik braničevskih poljoprivrednika, nisu postignuti rezultati na prošlonedeljnim i svim prethodnim sastancima sa ministrom poljoprivrede, članovima kabineta predesednika Srbije i drugim predstavnicima nadležnih institucija.

  Problem je u državnom vrhu koji nema sluha za poljoprivedu, kazao je Savić i dodao da će sutrašnji protesti u ovom delu Srbije biti jednaki prethodnim – blokiraće se saobraćajnice u okolini Požarevca.

  Naslovna: Pixabay

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Vojvodina: Toplotni talas do 21. jula

  Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа, do 21. jula postoje uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа vеćini tеritоriје […]