• Vesić: Od Beograda do Soluna vozom za šest sati

  Grčka se uključuje u projekat izgradnje brze pruge od Budimpešte ka jugu Evrope, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vesić: Od Beograda do Soluna vozom za šest sati
  Foto: Pixabay

  Kako je naveo, to je rezultat dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa.

  -To je istorijska pobeda za Srbiju. Dobili smo još jednu zemlju, članicu Evropske unije, u našem projektu izgradnje brze pruge, čime će cela srednja i zapadna Evropa, Koridorom 10, moći od Budimpešte preko Srbije i Severne Makedonije da stigne do Grčkerekao je Vesić za TV Pink.

  On je istakao da će to omogućiti lakši prevoz ljudi, ali pre svega brži prevoz robe i brzu vezu Srbije sa lukama Pirej i Solun.

  Vesić je naveo da će u maju biti raspisan tender u okviru projekta izgradnje brze pruge Beograd – Niš za drugu i treću deonicu, a do kraja godine i za prvu.

  Projekat izgradnje te brze pruge, duge 230 kilometara, vredan je 2,7 milijardi evra, od čega je 610 miliona evra grant Evropske unije.

  Mi smo sa Severnom Makedonijom potpisali ugovor da zajednički nastupamo pred EU, da obezbedimo novac za nastavak brze pruge do Skoplja. Mi već radimo prugu od Niša do Brestovca i onda ostaje još 135 kilometara do Preševa i 50 kilometara od granice do Skoplja, kako bismo imali prugu Skoplje – Niš – Beograd – Subotica – Budimpešta. A od juče se u ovaj projekat uključuje i Grčka rekao je Vesić.

  Naveo je da u Grčkoj već postoji pruga koja omogućava brzinu 150 kilometara na sat i koju će da modernizuju, od Atine do Soluna, a gradiće se pruga od Soluna do Idomenija, na granici sa Severnom Makedonijom, dužine oko 70 kilometara.

   

  -Zajedno ćemo raditi na tome da se povežu Solun i Skoplje. Tada ćemo imati 1.512 kilometara dugu brzu prugu od Budimpešte do Atine – naglasio je Vesić.

  Dodao je da to znači da će se za 13 sati brzim vozom putovati od Mađarske, preko Srbije i Severne Makedonije, do Grčke.

  Ljudi će moći brže da putuju, a mi ćemo biti povezani sa lukama Pirej i Solun, što je najvažnije za razvoj privrede. Predsednik je istakao da je Srbija spremna da sarađuje sa Grčkom o zakupu luka Pirej i Solun, jer je važno da imamo lučke kapacitete i o tome će se razgovarati, ali je pruga preduslov za to rekao je Vesić.

  Dodao je da će se tom prugom od Beograda do Soluna putovati brzim vozim za oko šest sati, bez zaustavljanja na granicama, uz sav komfor u vozovima, što će daleko unaprediti kvalitet života ljudi.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija