• Vesić: Vozom od Beograda do Budimpešte za manje od tri sata

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da će od Beograda do Budimpešte sredinom 2025. godine moći da se brzom prugom stigne za dva časa i 45 minuta. Govoreći na temu modernizacije železničkog saobraćaja, Vesić je rekao da se uveliko gradi pruga između Subotice i Novog Sada. – Ta pruga treba da bude […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vesić: Vozom od Beograda do Budimpešte za manje od tri sata
  Foto: IN Medija

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da će od Beograda do Budimpešte sredinom 2025. godine moći da se brzom prugom stigne za dva časa i 45 minuta.

  Govoreći na temu modernizacije železničkog saobraćaja, Vesić je rekao da se uveliko gradi pruga između Subotice i Novog Sada.

  Ta pruga treba da bude završena 2024. godine. Trebalo je 2025. godine, ali su skraćeni rokovi u dogovoru sa izvođačima. Mađari će takođe svoj deo završiti do kraja 2024. godine, tako da ćemo sredinom 2025. imati brzi voz, moći ćete da stignete za dva časa i 45 minuta od Beograda do glavnog grada Mađarske. Neće biti stajanja na granici, jer će mađarska carina biti u Beogradu, a srpska u Budimpešti. – rekao je Vesić za TV „Prva“.

  Ministar je dodao da očekuje da se tokom januara postigne dogovor o izgradnji brze pruge Beograd – Niš.

  – Evropska unija će dati 600 miliona evra, dakle, deo sredstava će doći iz Evropske investicione banke, a deo će biti iz budžeta, pa ćemo 2028-29. godine imati brzu prugu do Niša. Gradićemo i brzu prugu od Niša do Preševa, tako da ćemo kroz čitavu zemlju imati brzu prugu.- istakao je Vesić i dodao da će još neke relacije biti napravljene, a brojne rekonstruisane, posebno pruga Beograd – Bar i Niš – Dimitrovgrad.

   – Životni vek pruga je 25 godina. Pored izgradnje novih, u planu je rekonstruisanje oko 1.200 kilometara pruge. Jasno je da postoje pruge starije od 25 godina, važno je da rekonstruišemo postojeće. Prosečna brzina vozova u Srbiji je trenutno 60 kilometara na čas, a do pre par godina bila je 42 kilometara na čas. Od 2012. godine izgrađeno je 108 kilometara nove pruge, u toku je izgradnja još 156 kilometara. Od 2015. godine počela su značajnija ulaganja u pruge.- napomenuo je Vesić.

  Izvor: Tanjug

  IN Medija

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/infrastrukture-zeleznica-srbije-zbog-lopova-kasnili-vozovi/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]