• Više od 8.000 dece u Srbiji bilo izloženo porodičnom nasilju

  U Srbiji je tokom 2021. godine više od 8.000 dece bilo izloženo nasilju u porodici, upozorila je danas misija Unicef. Ova misija je ocenila da rast broja prijavljenih slučajeva vršnjačkog i nasilja đaka nad nastavnicima predstavlja „dobar korak“ ka rešavanju problema. U saopštenju su pozvali na zakonsku zabranu fizičkog kažnjavanja dece, navodeći da je oko […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Više od 8.000 dece u Srbiji bilo izloženo porodičnom nasilju

  U Srbiji je tokom 2021. godine više od 8.000 dece bilo izloženo nasilju u porodici, upozorila je danas misija Unicef.

  Ova misija je ocenila da rast broja prijavljenih slučajeva vršnjačkog i nasilja đaka nad nastavnicima predstavlja „dobar korak“ ka rešavanju problema.

  U saopštenju su pozvali na zakonsku zabranu fizičkog kažnjavanja dece, navodeći da je oko 45 odsto dece u Srbiji „nasilno disciplinovano kod kuće“.

  Kao i kod svih drugih oblika nasilja, vršnjačko nasilje je rezultat obrazaca ponašanja koji se uče ili podržavaju u drugim sredinama, prvenstveno u porodici, ali i u zajednici u celini. Deca su često svedoci ili žrtve nasilja u porodici. Od ukupnog broja žrtava nasilja u porodici u 2021. godini, čak 8.146 su bila deca.- naveli su iz Unicef.

  Podsetili su da je Vlada Srbije usvojila Strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period 2020-2023. godine i pozvali nadležne da hitno formiraju i Radnu grupu za usmeravanje i praćenje implementacije Strategije kako bi se sistemski bavilo problemom nasilja nad decom.

   – Pohvaljujemo osnivanje Radne grupe za prevenciju nasilja u obrazovnom sistemu. Prevencija nasilja mora da ide ruku pod ruku sa sprovođenjem Programa zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji. –  piše u saopštenju Unicef.

  Izvor: Beta

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Preminuo modni kreator Roberto Kavali

  Od sredine devedesetih godina on je bio jedno od najvećih imena u modi, sa prodavnicama širom sveta i poznatim obožavaocima poput Lennya Kravitza i Cindy […]