• Vlada reaguje na nalaz OEBS-a: Srbija posvećena sprovođenju preporuka za fer izbore

  Vlada Srbije oglasila se povodom izjave međunarodne misije za posmatranje izbora OEBS/ KDIPLj o preliminarnim nalazima u vezi sa izborima održanim 17. decembra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vlada reaguje na nalaz OEBS-a: Srbija posvećena sprovođenju preporuka za fer izbore
  Foto: 021.rs

  Kako su naveli u saopštenju, državni organi Srbije pokazali su dosledan i posvećen pristup u sprovođenju preporuka za izbore Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

  Takvi napori uključuju obimne aktivnosti nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, predsedničkih izbora 2017. godine, i vanrednih parlamentarnih izbora 2016. godine. Rezultati implementacije potvrđuju ovu posvećenost: 14 preporuka je u celosti sprovedeno, 14 preporuka je u najvećoj meri implementirano, dok je 29 preporuka delimično usvojeno. Ovaj napredak ukazuje na nepokolebljivu posvećenost Srbije u poboljšanju izbornih uslova i jačanju vladavine prava i demokratskih procesa, u saradnji sa EU, OEBS/ KDIPLj-om i drugim relevantnim partnerima. – piše u obaveštenju Vlade.

  Kako dodaje Vlada, oni su u potpunosti spremni da pruže pojašnjenja za pokrenuta pitanja i angažuju se na daljem unapređenju izbornog ambijenta.

  Ova posvećenost pokazuje opredeljenje Republike Srbije ka jačanju svojih demokratskih institucija i principa dobrog upravljanja. –  zaključuje se u izjave Vlade Srbije.

   Podsetimo, zajednička posmatračka misija koju čine Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), članovi Parlamentarne skupštine OEBS-a, članovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) i Evropskog parlamenta, konstatovala je da je pravni okvir za održavanje demokratskih izbora bio ispunjen.

  Ali, kako se navodi u saopštenju, postoje brojni problemi koje treba rešiti i na ovim izborima posmatrači su konstatovali zloupotrebu javnih resursa, nepostojanje granice između obavljanja javne funkcije i aktivnosti u kampanji, zatrašivanje i pritiske na birače, kao i kupovinu glasova.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  MUP: Izbegavajte putovanje u najtoplijem delu dana

  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da se narednih dana pored visokih temperatura očekuje i povećan intenzitet saobraćaja zbog čega će biti otežani uslovi za […]

  Inflacija u junu usporila na 3,8 odsto

  Cene usluga i proizvoda za ličnu potrošnju su ovog juna u odnosu na isti mesec prošle godine u proseku više za 3,8 odsto, saopštio je Republički zavod za […]