• Vlast smatra da bi povećanje naknade za građevinsko zemljište bilo neozbiljno

  Naknada za građevinsko zemljišta koja danas iznosi 12 evra po kvadratu bi prema mišljenju odborničke grupe „Građanin“ trebalo da iznosi oko 20 evra. Ovu temu je pokrenuo odbornik Strahinja Jovanović na pretposlednjoj sednici lokalnog parlamenta prilikom rasprave o izmeni i dopuni Plana detaljne regulacije. Jovanović smatra da povećanje naknade ne bi zaustavilo stanogradnju ali bi […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vlast smatra da bi povećanje naknade za građevinsko zemljište bilo neozbiljno

  Naknada za građevinsko zemljišta koja danas iznosi 12 evra po kvadratu bi prema mišljenju odborničke grupe „Građanin“ trebalo da iznosi oko 20 evra.

  Ovu temu je pokrenuo odbornik Strahinja Jovanović na pretposlednjoj sednici lokalnog parlamenta prilikom rasprave o izmeni i dopuni Plana detaljne regulacije. Jovanović smatra da povećanje naknade ne bi zaustavilo stanogradnju ali bi bio veći priliv novca u budžetu.

  Smatram da ta promena sa tih 12 podići na nekih 20 evra ne bi zaustavila stanogradnju niti bi takvom odlukom naneli štetu investiroima a svakako bi imali veći priliv novca u budžetu. – kazao je Jovanović.

  „Povećanje naknade ne bi zaustavilo stanogradnju“ Strahinja Jovanović

  Repicirajući odborniku opozicije, predsednik opštine Inđija Vladimir Gak je rekao da bi donošenjem takve odluke lokalna samouprava delovala neozbiljno.

  Nikada nismo radili tako da na sitno menjamo odluku. menjamo sutšinski ili nećemo menjati. Slažem se da bi takva odluka bila opravdana, podići sa 12 na 15 ili 20 evra, ali to je na prosečnu zgradu koja ima 3 do 4 hiljade kvadratnih metara, koje se trenutno grade u Inđiji, to je negde oko 9 hiljada evra i samo ispadnemo neozbiljni.

  Podsetimo da je odluka o naknadi za građevinsko zemljište promenjena 2017. godine kada je cena od 100 evra po kvadratu smanjena na 12 evra. Za Vladimira Gaka, to je bio odgovoran potez.

  Upravo sada vidimo koliko je ta odluka bila značajna jer nije poenta uzeti u tom momentu od investitora nešto više pa onda smanjite broj zainteresovanih ljudi. Morate da raditi upravo ono što smo uradili, došle su fabrike, došle su investicije i nakon sto godina plaćaće porez na imovinu. To je ono što ostaje, to je suština odgovorne i ozbiljne politike. – kazao je Gak.  

  „Povećanje naknade sa 12 na 20 mevra po kvadratu bi bilo neozbiljno“ Vladimir Gak

  Na  sednici Skupštine opštine Inđija, održane 10. jula 2017. godine, predlog tadašnje opozicije, prilikom rasprave o izmeni Odluke o građevinskom zemljištu, je  podrazumevao da obični građani za izgradnju svojih kuća više ne plaćaju ni dinara za doprinos, a da se investitorima, kao podsticaj gradnji, doprinos umanji za realnih oko 20 odsto (sa 100 evra na 80).

  Međutim, većina u lokalnom parlamentu takav predlog nije prihvatila obrazlažući to činjenicom da od 2012. do 2017. godine nije izgrađena ni jedna stambena zgrada u Inđiji.

  M.Blečić. (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Još jedna humanitarna akcija za Ljiljanu Kukić

  Humanitarna akcija prikupljanja novca za lečenje Ljiljane Kukić biće organizovana u subotu 20. aprila u inđijskom šetalištu od 8 do 13 sati. Ovog puta novac će biti prikupljan na humanitarnom […]