• Vlast tvrdi da građani nisu zainteresovani za javnu raspravu

  Na javnoj raspravi o Lokalnom antikorupcijskom planu opštine Inđija, koji je danas usvojen, svega dve osobe su uputile primedbe dok se na javnoj raspravi na kojoj je trebalo da se raspravlja o povećanju komunalne takse od građana niko nije pojavio, tvrde predstavnici lokalne samouprave u Inđiji.   Iako dobijaju milione dinara na konkursima koje raspiše […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vlast tvrdi da građani nisu zainteresovani za javnu raspravu

  Na javnoj raspravi o Lokalnom antikorupcijskom planu opštine Inđija, koji je danas usvojen, svega dve osobe su uputile primedbe dok se na javnoj raspravi na kojoj je trebalo da se raspravlja o povećanju komunalne takse od građana niko nije pojavio, tvrde predstavnici lokalne samouprave u Inđiji.  

  Iako dobijaju milione dinara na konkursima koje raspiše opština Inđija, mediji iz Inđije javnost isključivo informišu o “aktivnostima” predsednika opštine ili direktora javnih preduzeća. Upravo pomenuti konkursi su bili sporni prilikom izrade nacrta Lokalnog antikorupcijskog plana kada je odbijen predlog organizacije Transparentnost Srbije.

  Podsetimo, Transparentnost Srbija je, uz podršku USAID GAI projekta, sarađivala sa radnom grupom na izradi radnog teksta LAP-a. međutim, predstavnici vlasti u Inđiji su odlučili da oblast 10 koja se odnosi na sufinansiranje medija. jednostavno odbaci.

  Kao obrazloženje zbog čega je oblast koje se tiču projektnog sufinansiranja medije u celosti obrisana iz Nacrta Lokalnog antikorupcijskog plana, predstavnici opštine Inđija su naveli.

  – Oblast 10 je izostavljena iz LAP Inđija, jer se već sprovodi kroz sledeća akta: Pravilnik o postupku i kriterijumima za dodelu sredstava iz budžeta opštine Inđija udruženjima, za realizovanje programa od javnog interesa za opštinu Inđija Takođe se primenjuje, stoji u obrazloženju, Uredba o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta RS, autonomne pokrajine, odnosno jedinice lokalne samouprave.

  Nakon izrade Nacrta LAP-a, doneta je odluka o javnoj raspravi pre usvajanja međutim, režimski mediji u Inđiji nisu o istoj obavestili javnost. Jedina mogućnost da se informišu građani Inđije su imali ukoliko odu na zvanični sajt opštine.

  Izveštaj sa javne rasprve o LAP

  Kako je IN Medija ranije pisala, Opština Inđija otvorila je javnu raspravu o Nacrtu Lokalnog antikorupcijskog plana od 8. oktobra, a 4. oktobra je održan okrugli sto u zgradi SO Inđija. Osim građanke Jelene Nešić Davidović, primedbe je uputila i Branka Naić , načelnica Odeljenja za finansije dok na okruglom stolu koji je organizovan u zgradi opštine Inđija osim predstavnika vlasti, niko nije bio prisutan.

  U izveštaju o sprovedenoj javnoj raspravi piše da nije bilo zainteresovane javnosti. Lokalni antikorupcijski plan koji je usvojen danas važiće do 2024. godine.  

  Pored javne rasprave o Lokalnom antikorupcijskom planiu, građani Inđije su imali priliku da odlučuju i o poskupljenju lokalane komunalne takse. Kako je IN Medija ranije pisala, javna rasprava o izmeni Odluke o komunalnim taksama po kojoj će takse biti uvećane za 10 odsto u odnosu na period od 2017. godine održana je u period od 11. do 25. novembra 2021. godine. Otvoreni sastanak za javnost, prema predlogu, planiran za je 22. novembar.

  Izveštaj sa javne rasprave o komunalnim taksama

  Danas su odbornici i tu tačku dnevnog reda usvojili dok otvorenog sastanka sa zaineresovanim građanima,  koji je deo javne rasprave, nije bilo što je navedeno u izveštaju predstavnika opštinske vlasti.

  M.Blečić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  GG „Inđija i ti“ u akciji povodom Dana planete

  U susret današnjem Danu planete zemlje, preko 50 aktivista i aktivistkinja Grupe građana “Inđija i ti” u subotu 20. aprila očistilo je okolinu Jarkovačkog jezera i prikupilo 103 džaka […]

  Šta inđinčani očekuju od buduće vlasti

  Građani Inđije nakon lokalnih izbora, koji su zakazani za 2. jun, očekuju da naredna vlast reši probleme na koje su im građani ukazivali prethodnih godina. […]