• Vlast u Vojvodini zatečena, nema novca za vanredne izbore

  Nagoveštaj predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi 17. decembra mogli biti održani i izbori za Skupštinu Vojvodine, do te mere je iznenadio vlast u Pokrajini da se sad, za slučaj da se iz Beograda odista da „zeleno svetlo“ za te izbore, navrat-nanos ulazi u pripremanje mogućeg novog rebalansa budžeta AP Vojvodine kako bi se obezbedio […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vlast u Vojvodini zatečena, nema novca za vanredne izbore

  Nagoveštaj predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi 17. decembra mogli biti održani i izbori za Skupštinu Vojvodine, do te mere je iznenadio vlast u Pokrajini da se sad, za slučaj da se iz Beograda odista da „zeleno svetlo“ za te izbore, navrat-nanos ulazi u pripremanje mogućeg novog rebalansa budžeta AP Vojvodine kako bi se obezbedio novac za pokrivanje troškova izbora, saznaje Autonomija.

  Eventualno novim rebalansom trebalo bi da se obezbedi novac za sprovođenja vanrednih pokrajinskih izbora u iznosu od, prema proceni Pokrajinskog sekretarijata za finansije, skoro 385 miliona dinara – taman koliko nije predviđeno ni izvornim vojvođanskim budžetom za ovu godinu, niti ijednim dosadašnjim rebalansom.

  Pokazalo se, po ko zna koji put, da je jedna stvar kada političari ko pokvarena ploča ponavljaju „da su u svakom trenutku spremni za izbore “, a nešto sasvim drugo, što se obično ima nazivati realnošću, da li u budžetu ima para da se ta samouverenost političara do kraja isprati.

  U slučaju AP Vojvodine to očito nije slučaj, pa se sad od budžetskih korisnika traži da određene planirane rashode u ovoj godini redukuju kako bi se obezbedili novci za moguće prevremene pokrajinske izbore do kraja 2023. godine.

  Kako navedena sredstva aktuelnim pokrajinskim budžetom nisu planirana, ista je u slučaju sprovođenja vanrednih pokrajinskih izbora neophodno obezbediti u potrebnom procenjenom iznosu. – navodi se u dopisu Pokrajinskog sekretarijata za finansije budžetskim korisnicima, a u koji je Autonomija imala uvid.

  U tom dopisu navodi se da se Služba Skupštine AP Vojvodine obratila Pokrajinskom sekretarijatu za finansije 3. oktobra 2023. godine dopisom u kojem se traži da se, u slučaju prevremenih izbora za poslanike u Skupštini AP Vojvodine, u budžetu AP Vojvodine obezbede sredstva u iznosu od 350 miliona dinara za troškove sprovođenja izbora.

  Zanimljivo je da je ovaj dopis upućen dan pre održavanja sednice Skupštine Vojvodine na kojoj je usvojena Pokrajinska skupštinska odluka o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, a za koju su se predstavnici vladajuće stranke upinjali da objasne kako se na dnevnom redu našla gotovo sticajem okolnosti, nikako isključivo zbog mogućih predstojećih izbora do kraja godine.

  Procenjene troškove izbora koje je dostavila skupštinska služba u Sekretarijatu za finansije, međutim, morali su, prateći Zakon o finansiranju političkih aktivnosti i obavezu finansiranja i drugih obaveza, da dodatno uvećaju za 34,5 miliona dinara, navodi se u dopisu.

  Taj zakon, naime, propisuje da se za finansiranje troškova izborne kampanje iz javnih izvora obezbeđuju sredstva u iznosu od 0,07% poreskih prihoda. Pošto su poreski prihodi ovogodišnjim pokrajinskim budžetom planirani u iznosu od 49,3 milijardi dinara, za finansiranje izborne kampanje, za slučaju održavanja vanrednih pokrajinskih izbora u 2023. godini, potrebno je u budžetu AP Vojvodine obezbediti 34.538.000 dinara.

  A da bi se obezbedio novac potreban za pokrivanje troškova izbora, Sekretarijat za finansije zatražio je od budžetskih korisnika da, ispunjavajući priloženu tabelu, navedu kojeg iznosa novca, od sume koja im je dodeljena iz budžeta, mogu da se odreknu bez rizika, ali i koji bi bili rizici od eventualnog smanjenja budžetskih davanja.

  Cilj ove aktivnosti, odnosno prikupljanja navedenih podataka, jeste da se blagovremeno pripremi akt o usklađivanju budžeta putem rebalansa kojim bi se omogućilo finansiranje troškova sprovođenja prevremenih pokrajinskih izbora do kraja ove godine. Istovremeno, a imajući u vidu da rebalansiranje budžeta zahteva i određene radnje vezano za usklađivanje planskih i drugih akata nakon njegovog donošenja, cilj je da se ova aktivnost, ukoliko to bude moguće sprovede što efikasnije i u smislu obuhvata korisnika kod kojih bi bile predložene promene (smanjenje planiranih rashoda). – obaveštavaju se budžetski korisnici u dopisu Pokrajinskog sekretarijata za finansije koji nosi datum 4. oktobar.

  Koliko nema vremena za gubljenje pokazuje i rok koji je budžetskim korisnicima ostavljen da se izjasne o mogućoj redukciji rashoda – do 9. oktobra.

  Molimo vas da nam tražene podatke dostavite najkasnije do 9. oktobra 2023. godine. Nakon sagledavanja vaših zahteva, a najkasnije do 11. oktobra 2023. godine, obavestićemo vas o vrstama promena odnosno korisnicima za koje će biti predloženo usklađivanje putem izrade nacrta rebalansa, a koji će biti pripremljen za slučaj da bude određeno da se izbor za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine sprovodi prevremeno, odnosno do kraja ove godine. – stoji u dopisu Pokrajinskog sekretarijata za finansije.

  Izvor: Autonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Vojvodina: Toplotni talas do 21. jula

  Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа, do 21. jula postoje uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа vеćini tеritоriје […]