• Voda je za piće, oprezno sa količinom hlora

  U 2021.godini, na teritoriji Republike Srbije ukupno je kontrolisano 156 javnih vodovoda gradskih naselja: u Vojvodini 43, Zapadna Srbija i Šumadija 74, u regionu Istočne i Južne Srbije 32 i sedam u regionu Beograda. Izveštaj „Batuta“ pokazuje da je svaki peti gradski javni vodovod u Vojvodini dvostruko kontaminiran, ima udružene fizičko-hemijske i mikrobiološke neispravnosti. U […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Voda je za piće, oprezno sa količinom hlora

  U 2021.godini, na teritoriji Republike Srbije ukupno je kontrolisano 156 javnih vodovoda gradskih naselja: u Vojvodini 43, Zapadna Srbija i Šumadija 74, u regionu Istočne i Južne Srbije 32 i sedam u regionu Beograda.

  Izveštaj „Batuta“ pokazuje da je svaki peti gradski javni vodovod u Vojvodini dvostruko kontaminiran, ima udružene fizičko-hemijske i mikrobiološke neispravnosti.

  U Sremu su najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti prekomerno prisustvo aerobnih mezofilnih bakterija, a najčešći uzroci fizičko hemijske neispravnosti su povećane vrednosti za mangan, boja i gvožđe.

  Stručnjaci za IN Medija napominju da voda u Sremu jeste za piće, neophodno je  hlorisanje  i dodaju da je tom prilikom potrebno kontroisati količine hlora..

  Voda u Sremu – povećana „mutnoća i boja“

  Godišnji izveštaj „Batuta“ o kvalitetu vode za piće za 2021. godinu pokazuje da su u uzorcima vode u javnom vodovodu zabeležene povišena koncentracije gvožđa, mangana, hlora, amonijaka, nitrata i nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata, ali i prisustvo kancerogenog arsena pronašli su stručnjaci „Batuta“ u uzorcima vode u javnom vodovodu.

  Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti u Sremu, navodi se u izveštaju,  su povećana mutnoća i boja, povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata, nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata.

  Voda iz česme

  Većina uzročnika fizičko-hemijske neispravnosti utiče na organoleptička svojstva vode a nema uticaja na zdravlje, navodi se u izveštaju.  

  U 2021. prisustvo rezidulnog hlora iznad MDК u vodi za piće javnih vodovoda gradskih naselja je zabeleženo u 0,2% analiziranih uzoraka vode za piće, što, kaže se u izveštaju,  ukazuje na to da je potencijal stvaranja sporednih produkata dezinfekcije (trihalometana) bio neznatan.

  Geolog Branislav Božović kaže za IN Medija da voda u Sremu može da se koristi uz adekvatan tretman.

  -. Naravno, tu je obavezan hlor ali, hlor mora da se kontroliše jer je u većoj količini opaasan. Ovde to rade stručnjaci, sve je dozirano kako bi se samo mikroorganizmi mogli uništavati. ali je faktički ta dezifekcija kada se odradi i sigurna.– objašnjava Božović.

  Takođe, prisustvo arsena u vodi je problem čitave Vojvodine već decenijama, u kojoj je nivo arsena viši od zakonom dozvoljenog. 

  Sagovornik IN Medija kaže da je upravo zbog toga potrebno izvlačiti vodu sa dubine od preko 60 metara jer su takozvani plitki bunari zagađeni.

  – Duboke vode su načete nečim što je prisustvo arsena, kao u Zrenjaninu na primer ali i u Inđiji sigurno ima.. Mi smo skloni da kažemo „Pa pijem tu vodu sto godina“Pa neko pregrmi sto godina sa tom vodom ali mnogi ne mogu jer nije nam svima isti organizam. To je prvo a drugo, način korišćenja nečega što bi se zvalo voda iz prve izdani, jer su svi bunari zagađeni ti plitki pa se ide na drugu i treću izdan na dubini od 60 pa do 120 metara. Istina je da duboko dole nema biologije, nema zagađenja ali već u plitikim slojevima ima i kada uđe u bazen desi se da se zagadi materijama i algama pa onda bazeni pozelene. Ljudi misli da je došlo iz dubine, nije to to nego ubacujete plitku vodu  to se dešava veoma često, – napominje Božović.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/vodosnabdevanje-problem-koji-je-nemoguce-resiti/

  Inđijski vodovod ispravan 

  Rezultati fizičko-hemijskog ispitivanja uzoraka vode za piće iz gradskih javnih vodovoda u Republici Srbiji u 2021. pokazuju da 12 ili 7,7% vodovoda ima samo fizičko-hemijsku neispravnost u više od 20% ispitivanih uzoraka godišnje.

  Od ukupnog broja vodovoda koji imaju samo fizičko-hemijsku neispravnost u regionu Vojvodine je bilo 8 ili 66,7%, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije dva ili 16,6%, u regionu Istočne i Južne Srbije dva ili 16,6%, a u regionu Beograda nije bilo javnih vodovoda sa fizičko-hemijskom neispravnošću vode.

  U odnosu na 2020. godinu broj kontrolisanih uzoraka na mikrobiološku ispravnost se povećao, a broj neispravnih uzoraka se smanjio. U izveštaju se navodi da je najveći broj mikrobiološki neispravnih vodovoda u Srbiji, u odnosu na broj kontrolisanih bio u 2017, kao i najveći broj fizičko-hemijski neispravnih uzoraka. Sa „udruženom” neispravnošću najviše vodovoda je registrovano u 2019. godini.

  U prvih devet ispravnih javnih vodovoda, prema izveštaju „Batuta“ za 2021. godinu,  je i onaj u Inđiji tako da stanovnici ove sremske opštine ne treba da očekuju događaje iz 2014. godine kada je odlukom pokrajinskog sanitarnog inspektora, voda bila zabranjena za piće.

  Kada je reč o uzorkovanju vode za piće, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Inđija je Javnom nabavkom ove godine odabralo tri preduzeća koja će obavljati analize vode. Za uzorkovanje vode i otpadnih voda ukupno je predviđeno 3,5 miliona dinara.

  Stručno uzorkovanje i ispitivanje kvaliteta voda iz vodovodnih sistema i bunara, odnosno iz objekata javnog vodo-snabdevanja u pogledu senzornih, fizičko-hemijskih i mikrobioloških pokazatelja akreditovanim metodama i utvrđivanje higijenske ispravnosti vode za piće u skladu sa odgovarajućim Pravilnikom, kao i predlog mera i preporuke za dostizanje traženog kvaliteta vršiće kao i proteklih godina,  Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica.  Visina ugovora koji je dodeljen Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica za analize vode za piće  obima A, iznosi 3 miliona dinara.

  Ugovor za analizu vode obima B odnosno proširene analize vode za piće dodeljen je Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

  Prema uvidu o dodeli ugovora objavljenom na portalu javnih nabavki, za ovu vrstu analiza pijaće vode biće izdvojeno ukupno 400.000 dinara.

  Za analizu otpadnih voda Komisija JKP“Vodovod i kanalizacija“ po kriterijumu najniža cena ponude, odabrala je beogradsko preduzeće MINHEM D.O.O.

  Za analize otpdnih voda biće izdvojeno 100.000 dinara.

  Miodrag Blečić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija