• Vodič za sve sojeve koronavirusa

  Virusi se stalno menjaju mutacijama, što rezultira novim sojevima koje naučnici prate. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) stvorila je sistem imenovanja sojeva koronavirusa po grčkom alfabetu kako bi olakšala javnu raspravu o njima, javlja Hina. Zdravstveni vlasti napominju da naučnici još uvek uče o karakteristikama sojeva koronavirusa, pa nema jednoglasnog mišljenja o tome da li mogu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vodič za sve sojeve koronavirusa

  Virusi se stalno menjaju mutacijama, što rezultira novim sojevima koje naučnici prate. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) stvorila je sistem imenovanja sojeva koronavirusa po grčkom alfabetu kako bi olakšala javnu raspravu o njima, javlja Hina.

  Zdravstveni vlasti napominju da naučnici još uvek uče o karakteristikama sojeva koronavirusa, pa nema jednoglasnog mišljenja o tome da li mogu različiti sojevi da prouzrokuju teži oblik bolesti i u kojoj meri vakcine deluju protiv njih. Tvrde da se mnogi sojevi lakše i brže šire od izvornog oblika koronavirusa, kao i da dosadašnje studije ukazuju da antitela dobijena vakcinacijom prepoznaju nove sojeve. Detaljnija istraživanja su u toku, ali je napravljen spisak do sada otkrivenih sojeva virusa.

  Alfa

  Alfa soj je prvo identifikovan u Ujedinjenom Kraljevstvu, a SZO i američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) označili su je kao soj koji izaziva zabrinutost. CDC je isticao da taj soj, na osnovu podataka o hospitalizaciji i smrtnosti, možda izaziva teže simptome od izvornog.

  Beta

  Prvo je identifikovaku Južnoj Africi, a takođe su ga i CDC i SZO označili kao soj koji ih brine.

  Delta

  Ovaj soj je prvo zabeležen u Indiji, a CDC i drugi naučnici ističu da je zarazniji u odnosu na prethodne sojeve. Radi se o soju koji se upravo širi Evropom i Amerikom i izaziva bojazan da će se novi talas pojaviti ove jeseni.

  Delta plus

  Oko soja „delte plus“ situacija je nejasna. Prvo je navodno zabeležen u Južnoj Koreji, Indiji i SAD, a pojedini veruju da je reč o zaraznijem delta soju. Stručnjaci prate i čekaju.

  Gama

  Gama soj je zabeležen u Brazilu, a potvrđen je i u Japanu. CDC i SZO označili su ga kao soj koji izaziva zabrinutost.

  Eta

  SZO i CDC navode da je to soj koji bi trebalo pratiti i da je „blaža“ kategorija od prethodnih. Taj soj dokumentovan je u više zemalja.

  Jota

  Reč je, prema SZO i CDC, takođe o soju za praćenje. Dokumentovan je prvobitno u SAD, tačnije u Njujorku.

  Kapa

  Kapa je takođe u blažoj kategoriji, a prvo je otkrivena u Indiji u oktobru 2020.

  Lambda

  Prvobitno je zabeležen u Peruu u decembru 2020. godine, a od tada je potvrđen u više američkih saveznih država, uključujući Teksas i Južnu Karolinu. SZO ga klasifikuje kao soj koji je potrebno pratiti.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Manifestacija Dan porodice košta 2,5 miliona dinara

  Manifestacija Dan porodice u Inđiji se obelažava u sredu 15. maja besplatnim projekcijama dečijih crtaća i 16. maja svečanom manifestacijom u organizaciji Udruženja penzionera opštine […]