Vodič za sve sojeve koronavirusa

Categories NOVO, VESTIPosted on

Virusi se stalno menjaju mutacijama, što rezultira novim sojevima koje naučnici prate. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) stvorila je sistem imenovanja sojeva koronavirusa po grčkom alfabetu kako bi olakšala javnu raspravu o njima, javlja Hina.

Zdravstveni vlasti napominju da naučnici još uvek uče o karakteristikama sojeva koronavirusa, pa nema jednoglasnog mišljenja o tome da li mogu različiti sojevi da prouzrokuju teži oblik bolesti i u kojoj meri vakcine deluju protiv njih. Tvrde da se mnogi sojevi lakše i brže šire od izvornog oblika koronavirusa, kao i da dosadašnje studije ukazuju da antitela dobijena vakcinacijom prepoznaju nove sojeve. Detaljnija istraživanja su u toku, ali je napravljen spisak do sada otkrivenih sojeva virusa.

Alfa

Alfa soj je prvo identifikovan u Ujedinjenom Kraljevstvu, a SZO i američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) označili su je kao soj koji izaziva zabrinutost. CDC je isticao da taj soj, na osnovu podataka o hospitalizaciji i smrtnosti, možda izaziva teže simptome od izvornog.

Beta

Prvo je identifikovaku Južnoj Africi, a takođe su ga i CDC i SZO označili kao soj koji ih brine.

Delta

Ovaj soj je prvo zabeležen u Indiji, a CDC i drugi naučnici ističu da je zarazniji u odnosu na prethodne sojeve. Radi se o soju koji se upravo širi Evropom i Amerikom i izaziva bojazan da će se novi talas pojaviti ove jeseni.

Delta plus

Oko soja „delte plus“ situacija je nejasna. Prvo je navodno zabeležen u Južnoj Koreji, Indiji i SAD, a pojedini veruju da je reč o zaraznijem delta soju. Stručnjaci prate i čekaju.

Gama

Gama soj je zabeležen u Brazilu, a potvrđen je i u Japanu. CDC i SZO označili su ga kao soj koji izaziva zabrinutost.

Eta

SZO i CDC navode da je to soj koji bi trebalo pratiti i da je „blaža“ kategorija od prethodnih. Taj soj dokumentovan je u više zemalja.

Jota

Reč je, prema SZO i CDC, takođe o soju za praćenje. Dokumentovan je prvobitno u SAD, tačnije u Njujorku.

Kapa

Kapa je takođe u blažoj kategoriji, a prvo je otkrivena u Indiji u oktobru 2020.

Lambda

Prvobitno je zabeležen u Peruu u decembru 2020. godine, a od tada je potvrđen u više američkih saveznih država, uključujući Teksas i Južnu Karolinu. SZO ga klasifikuje kao soj koji je potrebno pratiti.

IN Medija

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *