• VOICE: Rusi postali vlasnici firme bliske Karićima i domogli se 7 hektara placa

  Kupivši udeo u kompaniji „Toriox“, povezanoj sa firmama Bogoljuba Karića, ruski biznismeni Aleksej Gnedovskij i Dmitrij Bugaenko postali su vlasnici građevinskog placa u Beogradu – zemljišta Nove livnice, koje slovi za jedno od najatraktivnijih u Srbiji, piše novosadski istraživački portal VOICE. Firma „Toriox“ osnovana je u julu 2022. godine, a već u avgustu iste godine […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  VOICE: Rusi postali vlasnici firme bliske Karićima i domogli se 7 hektara placa

  Kupivši udeo u kompaniji „Toriox“, povezanoj sa firmama Bogoljuba Karića, ruski biznismeni Aleksej Gnedovskij i Dmitrij Bugaenko postali su vlasnici građevinskog placa u Beogradu – zemljišta Nove livnice, koje slovi za jedno od najatraktivnijih u Srbiji, piše novosadski istraživački portal VOICE.

  Firma „Toriox“ osnovana je u julu 2022. godine, a već u avgustu iste godine je ova nepoznata firma bez kapitala pobedila na licitaciji ponudivši 43 miliona evra, piše VOICE.

  Dodaje se da su tako poslovno nepoznate firme u tri transakcije kupile najvrednije građevinsko zemljište Nove livnice i IMT-a od dve državne agencije: jednu lokaciju od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i dve lokacije od Agencije za osiguranje depozita (AOD).

  „Firma ‘Toriox’, jedna od devet novoosnovanih kompanija koje se mogu dovesti u vezu sa porodicom Karić, kupila je u avgustu prošle godine plac Nove livnice od 7,3 hektara za 43 miliona evra. Ruska firma ‘Strojinvest konstrakšn’, koja je u rukama Gnedovskog i Bugaenka, mesec i po dana kasnije ušla je u vlasništvo ‘Toriox’-a i tako se domogla zemljišta.-navodi VOICE.

  Prema saznanjima VOICE-a, iza firme Strojinvest konstrakšn (Stroyinvest Construction LTD), odnosno Gnedovskog i Bugaenka, zapravo stoji investicioni fond.

  Strojinvest konstrakšn registrovan je u Moskvi 2018. godine, vlasnik ove kompanije je UK Veles menadžment, a vlasnici UK Veles menadžmenta su upravo Aleksej Gnedovskij i Dmitrij Bugaenko, piše portal.

  VOICE navodi da je put do vlasnika građevinske parcele na Novom Beogradu, otkako je na leto prošle godine Agencija za osiguranje depozita (AOD) oglasila prodaju imovine Nove livnice, vodio preko Srbije, Kipra i Ujedinjenih Arapskih Emirata pa do Rusije.

  Veza je preduzeće ‘Toriox’, firma povezana sa porodicom Karić. Za vrlo kratko vreme, od jula 2022, kada je osnovan, do septembra 2022. godine, preduzeće je menjalo stvarne vlasnike. Išlo se od kiparskih do ruskih, s tim što su ruske gazde posla najpre imale u Dubaiju.-  navodi se u tekstu.

  Dodaje se da je beogradska firma deo preduzeća Toriox Holdings LTD na Kipru, a direktor je osoba sa imenom Marinos Stilianides, koji se pominje na menadžerskim pozicijama u više od stotinu kiparskih firmi, između ostalih, i kiparske firme Dana holdings, koja je do uvođenja sankcija EU Bogoljubu Kariću bi bila u vlasništvu familije ovog srpskog biznismena.

  VOICE podseća da se zemljište Nove livnice naslanja na parcelu bivše fabrike IMT, čija je imovina delom takodje prodata na licitaciji koju je organizovala AOD.

  Uz AOD, imovinu IMT-a prodavala je i Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU).

  Zemljište koje je je pripadalo IMT-u (najmanje 35 hektara) i Livnici (7,3 hektara) inače važi za najatraktivniju građevinsku lokaciju u Srbiji. Tu je predviđena gradnja ogromnog stambeno-poslovnog kompleksa, što se može videti u planu detaljne regulacije Grada Beograda. – navodi VOICE.

  Izvor: VOICE

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vladimir Orlić postavljen za direktora BIA

  Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije […]