• VOICE: U Srbiji je dominantna interna trgovina ljudima

  U Srbiji je dominatna interna trgovina ljudima, što znači da se domaći državljani eksploatišu u samoj Srbiji i to tako što su devojčice i žene u najvećem broju slučajeva žrtve seksualne ekploatacije, dok je kod muških žrtava dominatna radna eksploatacija, najčešće u oblasti građevinarstva, navodi istraživački portal VOICE. VOICE dodaje i da procenat dece u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  VOICE: U Srbiji je dominantna interna trgovina ljudima

  U Srbiji je dominatna interna trgovina ljudima, što znači da se domaći državljani eksploatišu u samoj Srbiji i to tako što su devojčice i žene u najvećem broju slučajeva žrtve seksualne ekploatacije, dok je kod muških žrtava dominatna radna eksploatacija, najčešće u oblasti građevinarstva, navodi istraživački portal VOICE.

  VOICE dodaje i da procenat dece u ukupnom broju identifikovanih žrtava trgovine ljudima u pojedinim godinama ide i do 50 odsto.

  Rukovoditeljka Sigurne ženske kuće u Novom Sadu i članica tima Grada Novog Sada za borbu protiv trgovine ljudima Nada Padejski Šekerović kazala je za VOICE da je važno da se žrtve ne zamišljaju onako kako se prikazuju na bilbordima, „modre, sa izbijenim zubima i sa rukama u lancima“, jer je najmanji procenat trgovine ljudima povezan sa otmicama, vezivanjem lancima i potom nekom vrstom eksploatacije.

  Trgovina ljudima je kada neka žena, koja se nalazi u teškim životnim prilikama, biva ekploatisana od strane poznanika, ili kada se ne poštuju prava nekog radnika na salašu u Vojvodini, zatim seksualna eksploatacija, prinudno prosjačenje, prinudni brak, trgovina organima. Prinuda na vršenje krivičnih dela je takođe trgovina ljudima, a sve više je prisutna i u digitalnom kontekstu. –  navela je Padejski Šekerović.

  Prema njenim rečima, najviše su u riziku osobe koje se nalaze u teškom životnom položaju, koje imaju najmanje ličnih, porodičnih, socijalnih i materijalnih resursa.

  Trgovci ljudima vrbuju one koji su u takvom sticaju životnih okolnosti da će pristati da rade određene aktivnosti, a kasnije će biti izmanipulisani raznim taktikama, najčešće pretnjama i zadržani u takvom kontekstu,. –  objasnila je ona.

  Apelovala je i na građane i na institucije da najbližem centru za socijalni rad ili najbližoj policijskoj stanici prijavi sumnju na trgovinu ljudima.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]