• Vojvođanski Černobilj i selo koje umire od raka   

  U atarima Vajske, sela u opštini Bač, godinama unazad pojedine grupacije lokalnih žitelja spaljuju velike količine otpada kako bi na najbrži način dobili bakar koji potom preprodaju, prenosi VOICE. Meštani su za VOICE ispričali da se zbog toga nad selom neretko nadvije crni dim koji je, kako su naveli stručnjaci, izuzetno kancerogen. Da u selu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vojvođanski Černobilj i selo koje umire od raka   

  U atarima Vajske, sela u opštini Bač, godinama unazad pojedine grupacije lokalnih žitelja spaljuju velike količine otpada kako bi na najbrži način dobili bakar koji potom preprodaju, prenosi VOICE.

  Meštani su za VOICE ispričali da se zbog toga nad selom neretko nadvije crni dim koji je, kako su naveli stručnjaci, izuzetno kancerogen. Da u selu ima mnogo slučajeva kancera, tvrde i sami meštani.

  VOICE u reportaži sa lica mesta navodi da neodgovorni pojedinci pale otpad na desetak kilometara od centra sela.

   – Krenuli smo putem koje meštani zovu ‘crni put’, jer je doslovno garav. Ubrzo počinje da se oseća smrad paljevine. Dolazimo na lokaciju. Crna praznina pored poljskog puta prečnika tridesetak metara. Garavi smrad se meša sa trulim mirisom otpada. Ima ga raznog – od elektronike, preko obuće pa do bakra, zbog kojeg je ova crnina i nastala. Stavljamo maske. Teren je neravan, na pojedinim mestima se nakupilo toliko taloga da je garež ‘uzdignuta. – piše portal.

  Profesorka toksikologije na Prirodno-matematičkog fakultetu u Novom Sadu Ivana Teodorović objasnila je da se paljenjem plastične izolacije oslobađaju neka od najkancerogenijih i najtoksičnijih jedinjenja, koja su izuzetno opasna za čoveka.

  Oslobađaju se dioksini i furani. Ove supstance, pogubne za zdravlje ljudi, nažalost se oslobađaju pri neadekvatnom spaljivanju plastičnog otpada. – kazala je Ivana Teodorović za VOICE.

   Meštanin Milan Adamović rekao je da se nada „odlučnijoj reakciji države jer je stopa kancera u selu na visokom nivou„.

   VOICE navodi da grupacije koje zagađuju Vajsku mahom pale kablove, odnosno izolaciju, kako bi „prečicom“ došli do bakra za koji se po kilogramu dobija između 600 i 700 dinara.

   Lokaciju okružuju njive na kojima se uzgajaju razne kulture koje na kraju završe u ljudskoj ishrani, a profesorka Ivana Teodorović objašnjava da toksične materije koje se oslobađaju spaljivanjem mogu da dospeju i u zemljište gde se dugo zadržavaju.

   . Tako je moguća i lokalna i šira kontaminacija zemljišta ovim jedinjenjima, posebno ako je emisija na lokalitetu konstantna, ponovljena. – navela je ona i dodala da otrovna jedinjenja mogu da dospeju i u useve i zasade.

   VOICE navodi da se lokacija na kojoj se pali otpad nalazi nekoliko stotina metara od granice sa Hrvatskom.

   – Dioksini, furani i ostala organohlorna, ali i ugljovodonična jedinjenja koja se oslobadjaju spaljivanjem plastike spadaju u veoma perzistentna organska jedinjenja. Dospevši u atmosferu, mogu da se transportuju na velike udaljenosti, jer su intertna, gotovo ne podležu degradaciji u atmosferi. – navela je Ivana Teodorović.

   Kako su meštani potvrdili, otpad se spaljuje i u dvorištima kuća u selu.

  Ceo tekst možete naći na ovom linku OVDE.

  Naslovna: Petar Alimpijević (VOICE)

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina