• Vreme: Ličnost godine – Nikola Kovačević

  Pravnik i stručnjak za ljudska prava Nikola Kovačević izabran je za ličnost godine većinom glasova uređivačkog kolegijuma nedeljnika “Vreme”, saopštio je taj list. Kako su naveli, kriterijum za priznanje je, kao i prethodnih godina, doprinos unapređenju institucija u javnom interesu. U obrazloženju nagrade, podseća se da Nikola Kovačević duže od deset godina “predano i profesionalno […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vreme: Ličnost godine – Nikola Kovačević

  Pravnik i stručnjak za ljudska prava Nikola Kovačević izabran je za ličnost godine većinom glasova uređivačkog kolegijuma nedeljnika “Vreme”, saopštio je taj list. Kako su naveli, kriterijum za priznanje je, kao i prethodnih godina, doprinos unapređenju institucija u javnom interesu.

  U obrazloženju nagrade, podseća se da Nikola Kovačević duže od deset godina “predano i profesionalno podržava tražioce azila i izbeglice”.

  – U godini kada su izbeglice iz zemalja “trećeg sveta” postale manje medijski atraktivne, kada rastu ksenofobija i kršenja njihovih ljudskih prava na granicama, a solidarnost opada, Kovačević je nastavio da radi i obilazi sva mesta gde je izbeglicama potrebna pomoć – kampove za izbeglice i tražioce azila, aerodrome, neformalne kampove na granicama, pritvorske jedinice… Ličnim primerom je pokazao kako se zaista bori za ljudska prava i kako se takvim trudom pomeraju granice sistema – navodi se u obrazloženju.

  Priznanje za ličnost godine “Vreme” dodeljuje od 2001. godine. Od tada do danas, ličnosti godine nedeljnika “Vreme” bili su: Božidar Đelić (2001), Mlađan Dinkić (2002), Ljiljana Raičević (2003), Rasim Ljajić (2004), Vladimir Vukčević (2005), Zdravko Ponoš (2006), Sonja Liht (2007), Vigor Majić (2008), Milica Delević (2009), Dragan Đilas (2010), Ivan Tasovac (2011), Jovan Ćulibrk (2012), Branko Kukić (2013), Olja Bećković (2014), Saša Janković (2015), Ivan Ivanji (2016), Ivan Medenica (2017), Tatjana Lazarević (2018), Ivanka Popović (2019), Pavle Petrović (2020) i Goran Marković (2021).

  Vreme podseća da je Kovačević i dobitnik Nansenove nagrade za rad sa izbeglicama za Evropu 2021. godine koju dodeljuje UNHCR, kao i da je izabran je za člana Evropskog komiteta za prevenciju mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT).

  Naslovna fotografija: Medija centar
  IN Medija

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/ne-petardama/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija