• Vučevićeva vlada sa 32 člana najbrojnija u ovom veku

  Vlada Srbije na čijem je čelu Miloš Vučević broji ukupno 32 člana, odnosno 30 ministra izuzev premijera i potpredsednika vlade Aleksandra Vulina koji ne vodi nijedan resor.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vučevićeva vlada sa 32 člana najbrojnija u ovom veku
  Foto: IN Medija

  Među članovima je pet ministara bez portfelja.

  Kako piše Danas, prema broju članova, nova vlada je najbrojnija od 2000. godine, a druga po brojnosti u poslednje 33 godine i uvođenja višestranačja u Srbiji.

  Vlada Dragutina Zelenovića, formirana februara 1991, imala je 24 člana. Pored premijera tu je bilo četiri potpredsednika, od kojih je jedan bio i ministar, i 19 ministarstava. Ta vlada trajala je manje od godinu, pa smo već u decembru iste godine dobili novi sastav izvršne vlasti na čijem je čelu bio Radoman Božović sve do februara 1993. Ona je brojala 28 članova.

  Kako podseća Danas, Nikola Šainović bio je sledeći premijer. Njegov kabinet, koji je radio nešto više od godinu dana, imao je 26 članova. Marta 1994. na mesto predsednika vlade postavljen je Mirko Marjanović i bio premijer u dva mandata. Prva vlada pod njegovim vođstvom imala je 28 članova, a druga koja je trajala dve i po godine, sve do petoktobarskih promena, čak 36 ljudi. To je ujedno i najbrojnija vlada od uvođenja višestranačja u Srbiji.

  Nastupile su potom demokratske promene 2000. i do formiranja nove, demokratske vlade, Srbijom je vladala prelazna vlada sa 36 članova. Na čelu te vlade, koja je sa nešto više od tri meseca najkratkotrajnija za ove 33 godine, bio je Milomir Minić, a imala je dva potpredsednika, četiri kolegijuma ministara i 21 ministra. Ministarstvima unutrašnjih poslova, finanasija, pravde i informacija rukovodili su kolegijumi od po tri predstavnika različitih stranaka.

  Prva demokratska vlada čiji je predsednik bio Zoran Đinđić imala je 24 člana. Nakon dve godine izvršen je atentat na premijera, pa je vladu preuzeo 2003. Zoran Živković koji nije menjao brojčano stanje ministara i potpredsednika.

  Najmanje brojni kabinet imali su dosad Vojislav Koštunica i Aleksandar Vučić. U svom prvom mandatu od 2004. do 2007. Koštunica je prilikom formiranja te vlade imao ukupno 19 članova, sa jednim potpredsednikom i 17 ministara. Druga njegova, jednoipogodišnja vlada, ipak, bila je brojnija i imala 25 članova. Vučić je u prvoj vladi imao 18 ministara i 16 ministarstava, a u drugoj 20 članova.

  Izuzimajući rekonstrukcije u jednom trenutku, vlada Mirka Cvetkovića 2008. formirana je sa 27 članova, a vlada Ivice Dačića 2012. sa 20 računajući i premijera.

  Prva vlada Ane Brnabić brojala 22 ministra, druga 23, a poslednja, doskorašnja – 28.

  Po broju vlada u kojima je učestvovao, ističe se Ivica Dačića, lider SPS, koji je u novoj vladi Miloša Vučevića ministar unutrašnjih poslova po drugi put. Bio je prethodno deset godina ministar i dve godine premijer. U prelaznoj vladi 2000. godine bio je ministar informisanja, potom ministar unutrašnjih poslova od 2008. do 2012, premijer od 2012. do 2014, da bi od tada do 2020. bio na mestu ministra spoljnih poslova.

  U desetu godinu učešća u vladama „zakoračio je“ i Aleksandar Vulin koji je u novom sastavu potpredsednik, ali bez ministarstva. Prethodno je bio ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju, pa ministar za rad i zapošljavanje, ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova, piše Danas.

  U više vlada bio je i Zlatibor Lončar (SNS) koji je sada postavljanjem ponovo na mesto ministra zdravlja započeo desetu godinu ministrovanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija