• Vučić: Do 2025. penzije 440 evra

  Početkom 2022. godine penzioneri u Srbiji će od države dobiti pomoć od 20.000 dinara, a do 2025. godine imaće prosečnu penziju 440 evra, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu. –Podižemo penzije, godinu za godinom, svake godine. Pre 10 godina zatekli smo penzionere za prosečnom penzijom od jedva 200 evra. Uprkos teškim […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vučić: Do 2025. penzije 440 evra
  Foto: Pixabay

  Početkom 2022. godine penzioneri u Srbiji će od države dobiti pomoć od 20.000 dinara, a do 2025. godine imaće prosečnu penziju 440 evra, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu.

  Foto/video instagram avucic

  Podižemo penzije, godinu za godinom, svake godine. Pre 10 godina zatekli smo penzionere za prosečnom penzijom od jedva 200 evra. Uprkos teškim reformama, uspeli smo da od tada povećamo penzije za oko 25 procenata -navodi se u video poruci. Dodaje se da su samo u protekle četiri godine prosečne penzije u Srbiji realno porasle za oko 14 procenata. 

  Istovremeno, najstarijim sugrađanima kontinuirano isplaćujemo i novčanu pomoć, najmanje jednom godišnje. Godinu za godinom, svake godine. I nema razloga da tako ne nastavimo i dalje-, ističe se u video snimku.

  Sa druge strane, oko 840.000 penzionera u Srbiji, tokom četiri godine trajanja takozvane fiskalne konsolidacije – od 2014. do 2018. godine – ostalo je bez milijardu evra od svojih penzija, računica je Sindikata penzionera Srbije “Nezavisnost”. Miloš Grabundžija predsednik pomenutog sindikata, za N1 je kazao da pravo na naknadu štete zastareva tri godine nakon prestanka važenja zakona, što je 1. oktobar 2021 godine.

  -Ali penzije su po međunarodnim konvencijama, imovina pa pravo na njih ne zastareva nikad.– ističe Grabundžija i dodaje da je Sindikat penzionera Srbije – Nezavisnost podneo tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu 2018. godine i da imaju pojedinačne punomoći za 16.500 penzionera.

  Predstavka, navodi on, nije došla do veća suda uz obrazloženje da nisu ispunjeni uslovi da bi išlo na veće jer penzioneri nisu dovoljno ugroženi.

  Grabundžija dalje objašnjava da je uputio predstavku Savetu ministara sa dokumentacijom gde je pojasnio da je prosečna penzija 193 evra pre smanjenja i da ta tvrdnja da penzioneri nisu ugroženi nije tačna. Dodaje da su od Evropskog suda tražili da se to vrati u postupak što je sud i učinio te da se sad očekuje presuda suda u Strazburu.

  On dalje objašnjava da su od države Srbije traženi odgovori po četiri tačke, da li su penzioneri bili prekomerno ugroženi za vreme fiskalne konsolidacije, zatim činjenica da zakon nije bio oročen te da nije bilo određeno do kada će trajati, izveštaj o prikupljenim i utrošenim sredstvima od umanjenja penzija koje niko nikada nije podneo parlamentu, rad Ustavnog suda u Srbiji koji je dva puta razmatrao našu predstavku i nije konstatovao da nismo u pravu, već da je vlada bila prinuđena da to uradi, „a to nije tačno“ naveo je Grabundžija.

  U junu je, kaže, Vlada Srbije poslala izveštaj na ta pitanja, gde je konstatovano da je oko 840.000 penzionera imalo umanjenu penziju.

  -Od penzionera su uzeli oko milijardu evra – te podatke smo dobili od drugih izvora-, objašnjava sagovornik N1.

  Pojedini pozivi da se tužbe za naknadu štete mogu podneti samo do 1. oktobra oslanjaju se, kaže na obrazloženje da pravo na naknadu štete po Zakonu o obligacionim odnosima zastareva u roku od tri godine.

  -To je ukoliko se umanjenje penzija tretira kao šteta. Međutim, u podnescima koje smo slali to nije šteta, već imovina, a za to nema vremenskog ograničenja. Ali smo ispoštovali i taj rok, da ne mogu da odbace podnesak zato što smo zakasnili-, pojasnio je Miloš Grabundžija.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  MUP: Izbegavajte putovanje u najtoplijem delu dana

  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da se narednih dana pored visokih temperatura očekuje i povećan intenzitet saobraćaja zbog čega će biti otežani uslovi za […]

  Inflacija u junu usporila na 3,8 odsto

  Cene usluga i proizvoda za ličnu potrošnju su ovog juna u odnosu na isti mesec prošle godine u proseku više za 3,8 odsto, saopštio je Republički zavod za […]