• Vučić večeras na RTS-u, opozicija sutra na protestu

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovaće večeras na Radio-televiziji Srbije od 19.30 časova, preneo  je portal N1. S druge strane, opozicija je najavila protestni skup „Srbija protiv nasilja” koji će biti održan u ponedeljak 8. maja. Povod Vučićevog gostovanja su aktuelne teme, ali se još ne zna da li će večeras saopštiti ono što su tokom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vučić večeras na RTS-u, opozicija sutra na protestu

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovaće večeras na Radio-televiziji Srbije od 19.30 časova, preneo  je portal N1. S druge strane, opozicija je najavila protestni skup „Srbija protiv nasilja” koji će biti održan u ponedeljak 8. maja.

  Povod Vučićevog gostovanja su aktuelne teme, ali se još ne zna da li će večeras saopštiti ono što su tokom jučerašnjeg dana najavili provladini mediji.

  Naime, juče su svi tabloidi preneli da će predsednik u ponedeljak saopštiti „važnu odluku“, a da su tri opcije u igri – da će ostavku podneti Vlada Srbije, predsednik Srbije ili i vlada i predsednik i da će biti raspisani vanredni izbori.

  To je, kako navode isti izvori, zaključak sa sastanka u SNS koji je održan juče, a na kojem je prisustvovao i Vučić.

  Da li će i sutra biti novog obraćanja, kao što je najavljeno, ili je reč samo o večerašnjem na RTS, još nije poznato, niti su mogli da nam potvrde u njegovom kabinetu, naveo je N1.

  S druge strane, Pokret Ne davimo Beograd – Zeleno levi front pozvao je građane i građanke na protestni skup „Srbija protiv nasilja” koji će biti održan u ponedeljak 8. maja, sa početkom u 18 časova, na platou ispred Narodne skupštine.

  Iz pokreta je saopšteno da se traži zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smenu odgovornih ministara.

  Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, Pokret Ne davimo Beograd – Zeleno levi front zahteva:

  1. smenu Saveta REM-a

  2. gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks

  3. oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV

  4. hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

  Opozicija navodi i da zahtevaju institucionalnu odgovornost i smenu ministra policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA-e i ministra prosvete Branka Ružića, jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih, kao i hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade RS i bezbednosna situacija u zemlji.

  Iz Ne davimo Beograd poručuju da glavni pravac dugoročne promene sistema mora biti unapređenje prosvete na čemu će u svom delovanju insistirati.

  Našem školstvu su potrebni dodatni nastavnici, psiholozi i pedagozi, kao i bolji uslovi rada prosvetnog kadra, kako bi se posvetili svakom detetu i omogućili mu zdravu sredinu za lični razvoj. To ne mogu postići dodatne specijalne policijske snage. Istovremeno je potrebno razoružati naše društvo, jer se postojeći zakon o držanju oružja sistemski krši i ne sprovodi, a uporedo imamo i problem rasprostranjenosti stotina hiljada nelegalnog oružja među građanima Srbije. – navodi se u saopštenju.

  Takođe, zahteva se i institucionalna odgovornost i smena ministara policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA-e i ministra prosvete Branka Ružića, jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih, kao i hitno zasedanje Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji.

  Ove zahteve su do sada podržali Demokratska stranka, Ne davimo Beograd, Zajedno, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde i Dveri.

  Rok za ispunjenje zahteva je petak, 12. maj. Iz opozicije su poručili da ukoliko nema volje da se zahtevi realizuju i ukoliko se ništa ne preduzme, da će oni preduzeti mere, adekvatne snazi i veličini ove nezapamćene tragedije u Srbiji.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija