• WINDOWS 11 dostupan od danas. Evo šta je sve novo

  Windows 11 možete preuzeti od danas. Sa novim dizajnom, start menijem, android aplikacijama, bržim apdejtovima i još mnogo novih mogućnosti koje je Satja Nadela, izvršni direktor Microsoft-a, najavio kao najveći windows apdejt u poslednjoj deceniji. Microsoft je još u junu ove godine predstavio svetu svoju „sledeću generaciju windowsa“, sa njom mnoštvo novih funkcija i poboljšanja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  WINDOWS 11 dostupan od danas. Evo šta je sve novo

  Windows 11 možete preuzeti od danas. Sa novim dizajnom, start menijem, android aplikacijama, bržim apdejtovima i još mnogo novih mogućnosti koje je Satja Nadela, izvršni direktor Microsoft-a, najavio kao najveći windows apdejt u poslednjoj deceniji.

  Microsoft je još u junu ove godine predstavio svetu svoju „sledeću generaciju windowsa“, sa njom mnoštvo novih funkcija i poboljšanja performansi koje možete od danas instalirati na svom računaru, ukoliko ispunjavate sve uslove, dok je Beta verzija programa bila dostupna početkom avgusta.

  Novi izgled

  Pre nego što zaronimo u tehničke karakteristike, verovatno prvu stvar koju ćete primetiti na novom Windows-u 11 jeste novi dizajn.

  Najočiglednija promena je start meni koji je sada na sredini. Stare „pločice“ uvedene na Windows 8 su uklonjene i premeštene u Widget panel, o kojem će kasnije biti reči.

  Sada možete svoje omiljene programe i aplikacije zakačiti za vrh start menija, a u donjem delu će se nalaziti nedavno korišćene datoteke, kao i dugme za isključivanje uređaja.

  Postoje i druge vizuelne promene u operativnom sistemu, prozirni meniji i trake, zaobljene ivice, dark mod, kao i fontovi koji novi dizajn čine srodnim ChromeOS-u ili MacOS-u.

  Novi dizajn donosi konzistentnost kroz čitav operativni sistem što je jedna od manjkavosti Windows-a 10.

  Android aplikacije

  Jedna od ključnih karakteristika novog OS-a jeste mogućnost pokretanja android aplikacija.

  Aplikacije koje ste do sada koristili isključivo na telefonu, od sada ćete moći da preuzmete sa novog Microsoft stora i koriste kao i ostale programe na računaru.

  Međutim, treba napomenuti da neće sve aplikacije biti dostupne. Tačnije, moći ćete da preuzimate samo aplikacije koje se nalaze na Amazon storu koji je partner.

  U praksi ovo znači da aplikacije iz Google ekosistema (Gmail, YouTube, Google Mape…) neće biti dostupne na Windows-u.

  Ukoliko niste automatski dobili mogućnost ažuriranja na Windows 11, možete ga pokrenuti ručno, instaliranjem „asistenta“ koji će vas provesti koroz taj proces.

  LINK: WINDOWS 11 INSTALLATION ASSISTANT

  Multitasking

  Windows već godinama ima reputaciju najboljeg operativnog sistema za multitasking na tržištu. Novom verzijom taj jaz se širi još više.

  Nova opcija koju Microsoft naziva „snap layout“ omogućava da kada zadržite pokazivač miša na dugmetu za uvećanje prozora, videćete izbor rasporeda kao što je pokazano ispod. Tako možete poređati prozore koje koristite kako god želite.

  Pored toga, Windows sada nudi i različite virtuelne radne površine, na kojima možete držati različite datoteke, prečice kao i različite pozadine.

  Vidžeti

  Iako uklonjeni pre nekoliko godina, vidžeti se vraćaju na Windows.

  Novi widget panel možete aktivirati klikom na ikonicu na taskbaru ili pomoću prečice Win+W.

  Na vrhu se nalazi sat i vreme. Kao i opcija interesovanja i vesti koji možete prilagođavati po svojoj meri.

  Gejming

  Windows je oduvek bio dominantna gejming platforma i Microsoft svoje Xbox iskustvo donosi na Windows. Xbox aplikacija dolazi unapred instalirana na Windows-u. Ovo će omogućiti pristup igrama koje imate na Xbox-u kao i pristup GamePass-u.

  DirectStorage, nova tehnologija prvenstveno napravljena za nove Xbox konzole, je sada na Windows-u. API koji ubrzava razmenu podataka između SSD-a i GPU-a što omogućava brže učitavanje igara, kao i vizuelna poboljšanja u daljini iscrtavanja.

  AutoHDR je još jedna od funkcija prenesenih sa Xbox-a. Ova tehnologija sve igre prevodi u HDR mod, što omogućava bolje vizuelno iskustvo i lepše boje.

  Ostala poboljšanja:
  – Windows je sada prilagođeniji uređajima sa ekranom na dodir.
  – Podešavanja su u potpunosti redizajnirana i lakša za snalaženje.
  – Novi Microsoft store.
  – Microsoft teams je sada integrisani deo Windows-a i nalazi se na taskbaru.
  – Nova StorageSense opcija za čišćenje memorije uređaja je zamenila Disk Cleanup.
  – Clipboard na klaudu.
  – Nove opcije za skrinšot.
  – Ugrađeni video editing
  – Novi akcioni centar i centar za notifikacije.
  – Focus Assist
  – 40% manji apdejtovi

  Ko će dobiti Windows 11?

  Windows 11 dolazi kao besplatna nadogradnja ukoliko ste već na Windows-u 10 i ukoliko imate računar sa jednim od procesora sa Intel ili AMD liste.

  Ukoliko nemate jedan od procesora sa liste, Microsoft je produžio životni vek Windows-a 10 do 2025. godine.

  Da li vaš računar podržava Windows 11 možete proveriti tako što ćete preuzeti „PC health check“ sa majkrosoftovog sajta.

  Korak napred u novu eru

  Windows 11 dolazi kao iznenađenje nakon najave Microsoft-a da će Windows 10 biti poslednja verzija Windows-a pre nekoliko godina.

  Sa novim izgledom i konzistentnim dizajnom, podrškom za android aplikacije, boljim multitaskingom i poboljšanjima kroz čitav sistem, Windows 11 donosi mnoštvo unapređenja u odnosu na Windows 10.

  To dolazi sa cenom visokih sistemskih zahteva koji su i najkontroverzniji deo priče o Windows-u 11.

  Ukoliko ih ispunjavate, Windows 11 je dobar korak napred u odnosu na Windows 10 i sigurno će Windows iskustvo učiniti boljim.

  Stefan Simonović

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije TEHNOLOGIJA