Windows 11 pravi problem AMD procesorima

Categories NOVO, TEHNOLOGIJAPosted on

Windows 11 je zvanično stigao, ali ukoliko imate AMD Ryzen procesor, možda bi trebalo da sačekate sa ažuriranjem.

Kompanija izveštava da bi njihovi čipovi mogli imati problema sa novim operativnim sistemom i da bi mogli da izazovu pad performansi oko 15% na određenim modelima.

AMD i Microsoft su otkrili dva ključna problema sa Windows 11 na Ryzen procesorima. Prvi je što Windows 11 uzrokuje tri puta kašnjenje L3 keša. AMD tvrdi da bi problem mogao da uzrokuje lošije performanse u većini programa, dok bi neke igre mogle doživeti pad performansi od 15%.

Windows 11 takođe ima problem sa AMD-ovom tehnologijom „perifernog jezgra“, koja ima za cilj prebacivanje zadataka na najbrže jezgro procesora. AMD upozorava da bi korisnici mogli da uoče probleme sa performansama na programima koje dosta zavise od procesora, posebno na modelima sa osam jezgara.

Na sreću, i Microsoft i AMD su potvrdili da „aktivno istražuju problem“ i da će rešenje stići putem ažuriranja softvera. Kompanije tvrde da bi rešenje trebalo da stigne do kraja ovog meseca, a u međuvremenu korisnici sa Ryzen procesorima bi trebalo da ostanu na Windows 10, dok se ovaj problem ne reši.

Stefan Simonović

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *