• WINDOWS 11 – Sve što treba da znate o novoj verziji operativnog sistema

  Windows 11 zvanično stiže ove godine. Sa novim dizajnom, start menijem, android aplikacijama, bržim apdejtovima i još mnogo novih mogućnosti koje je Satja Nadela, izvršni direktor Microsoft-a, najavio kao najveću nadogradnju Windowsa u poslednjoj deceniji. Microsoft je prošlog meseca predstavio svetu svoju „sledeću generaciju Windowsa“ i sa njom mnoštvo novih funkcija i poboljšanja performansi koje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  WINDOWS 11 – Sve što treba da znate o novoj verziji operativnog sistema

  Windows 11 zvanično stiže ove godine. Sa novim dizajnom, start menijem, android aplikacijama, bržim apdejtovima i još mnogo novih mogućnosti koje je Satja Nadela, izvršni direktor Microsoft-a, najavio kao najveću nadogradnju Windowsa u poslednjoj deceniji.

  Microsoft je prošlog meseca predstavio svetu svoju „sledeću generaciju Windowsa“ i sa njom mnoštvo novih funkcija i poboljšanja performansi koje će na računare stići na jesen ove godine.

  Novi izgled

  Pre nego što zaronimo u tehničke karakteristike, verovatno prvu stvar koju ćete primetiti na novom Windowsu 11 jeste novi dizajn.

  Najočiglednija promena je start meni koji je sada na sredini. Stare „pločice“ uvedene na Windows 8 su uklonjene i premeštene u Widget panel, o kojem će kasnije biti reči. 

  Sada možete svoje omiljene programe i aplikacije zakačiti za vrh start menija, a u donjem delu će se nalaziti nedavno korišćene datoteke, kao i dugme za isključivanje uređaja.

  Postoje i druge vizuelne promene u operativnom sistemu, prozirni meniji i trake, zaobljene ivice, dark mod, kao i fontovi koji novi dizajn čine srodnim ChromeOSu ili MacOSu.

  Novi dizajn donosi konzistentnost kroz čitav operativni sistem što je jedna od manjkavosti Windowsa 10.

  Windows 11 – izgled novog start menija

  Android aplikacije

  Jedna od ključnih karakteristika novog OS-a jeste mogućnost pokretanja android aplikacija.

  Aplikacije koje ste do sada koristili isključivo na telefonu, od sada ćete moći da preuzmete sa novog Microsoft stora i koristite kao i ostale programe na računaru.

  Međutim, treba napomenuti da neće sve aplikacije biti dostupne. Tačnije, moći ćete da preuzimate samo aplikacije koje se nalaze na Amazon storu koji je partner.

  U praksi ovo znači da aplikacije iz Google ekosistema (Gmail, YouTube, Google Mape…) neće biti dostupne na Windowsu.

  Multitasking

  Windows već godinama ima reputaciju najboljeg operativnog sistema za multitasking na tržištu. Novom verzijom taj jaz se širi još više.

  Nova opcija koju Microsoft naziva „snap layout“ omogućava da kada zadržite pokazivač miša na dugmetu za uvećanje prozora, videćete izbor rasporeda kao što je pokazano ispod. Tako možete poređati prozore koje koristite kako god želite.

  Pored toga, Windows sada nudi i različite virtuelne radne površine, na kojima možete držati različite datoteke, prečice kao i različite pozadine.

  Vidžeti

  Iako uklonjeni pre nekoliko godina, vidžeti se vraćaju na Windows.

  Novi widget panel možete aktivirati klikom na ikonicu na taskbaru ili pomoću prečice Win+W. Na vrhu se nalazi sat i vreme. Kao i opcija interesovanja i vesti koji možete prilagođavati po svojoj meri.

  ilustracija, vidžet paneli

  Gejming

  Windows je oduvek bio dominantna gejming platforma i Microsoft svoje Xbox iskustvo donosi na Windows. Xbox aplikacija dolazi unapred instalirana na Windowsu. Ovo će omogućiti pristup igrama koje imate na Xboxu kao i pristup GamePassu.

  DirectStorage, nova tehnologija prvenstveno napravljena za nove Xbox konzole, je sada na Windowsu. API koji ubrzava razmenu podataka između SSD-a i GPU-a što omogućava brže učitavanje igara, kao i vizuelna poboljšanja u daljini iscrtavanja.

  AutoHDR je još jedna od funkcija prenesenih sa Xbox-a. Ova tehnologija sve igre prevodi u HDR mod, što omogućava bolje vizuelno iskustvo i lepše boje.

  Ostala poboljšanja

  • Windows je sada prilagođeniji uređajima sa ekranom na dodir.
  • Instaliranje .apk datoteka
  • Podešavanja su u potpunosti redizajnirana i lakša za snalaženje.
  • Novi Microsoft store.
  • Microsoft teams je sada integrisani deo Windowsa i nalazi se na taskbaru.
  • Nova StorageSense opcija za čišćenje memorije uređaja je zamenila Disk Cleanup.
  • Clipboard na klaudu.
  • Nove opcije za skrinšot.
  • Ugrađeni video editing
  • Novi akcioni centar i centar za notifikacije.
  • Focus Assist
  • 40% manji apdejtovi

  Ko će dobiti Windows 11?

  Windows 11 dolazi kao besplatna nadogradnja kasnije ove godine ukoliko ste već na Windowsu 10 i ukoliko imate računar sa jednim od procesora sa Intel ili AMD liste.

  Ukoliko nemate jedan od procesora sa liste, Microsoft je produžio životni vek Windowsa 10 do 2025. godine.

  Još jedan od zahteva za Windows 11 je TPM 2.0 čip, o čemu možete više pročitati OVDE.

  Sve sistemske zahteve možete pročitati OVDE.

  Dobar korak napred

  Windows 11 dolazi kao iznenađenje nakon najave Microsofta da će Windows 10 biti poslednja verzija Windows-a pre nekoliko godina.

  Sa novim izgledom i konzistentnim dizajnom, podrškom za android aplikacije, boljim multitaskingom i poboljšanjima kroz čitav sistem, Windows 11 donosi mnoštvo unapređenja u odnosu na Windows 10.

  To dolazi sa cenom visokih sistemskih zahteva koji su i najkontroverzniji deo priče o Windowsu 11.

  Ukoliko ih ispunjavate, Windows 11 je dobar korak napred u odnosu na Windows 10 i sigurno će Windows iskustvo učiniti boljim.


  Autor: Stefan Simonović (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije TEHNOLOGIJA