• Youtube je postao glavni izvor dezinformacija i teorija zavere

  Youtube je postao glavni kanal za dezinformacije širom sveta i ne čini dovoljno da se uhvati u koštac sa širenjem neistina na svojoj platformi, zaključak je Globalne koalicije organizacija za proveru činjenica. U pismu koje je potpisalo više od 80 grupa, među kojima su su i američki „Washington Post’s Fast Checker“ i britanski „Full Fact“, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Youtube je postao glavni izvor dezinformacija i teorija zavere

  Youtube je postao glavni kanal za dezinformacije širom sveta i ne čini dovoljno da se uhvati u koštac sa širenjem neistina na svojoj platformi, zaključak je Globalne koalicije organizacija za proveru činjenica.

  U pismu koje je potpisalo više od 80 grupa, među kojima su su i američki „Washington Post’s Fast Checker“ i britanski „Full Fact“, tvrdi se da video platforma omogućuje sadržaj koji širi dezinformacije o pandemiji korona virusa, kao i video snimke koji podržavaju narative o prevari tokom predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

  – Youtube dozvoljava da beskrupulozni akteri koriste ovu platformu kako bi manipulisali drugima i kako bi za svoje kampanje organizovali i prikupljali sredstva. Sadašnje mere za suzbijanje ovakvih pojava su nedovoljne – naveli su u pismu izvršnoj direktorki Jutjuba, Suzan Vojcicki.

  U pismu se poziva Youtube, koji je u vlasništvu kompanije Google, da izvrši četiri promene u svom radu:
  – Posvećenost finansiranju nezavisnih istraživanja i suzbijanje dezinformacija;
  – Pružanje linkova za demantovanje lažnih činjenica u video snimcima koji šire takav sadržaj;
  – Sprečavanje algoritama mreže da promovišu ovakav sadržaj;
  – Da kompanija učini više u borbi protiv neistina u video snimcima koji nisu na engleskom jeziku.

  Oni su pozvali kompaniju da uvaži apel i sprovede predložene ideje, kako bi sprečili širenje dezinformacija, posebno u Latinskoj Americi, Aziji i Africi, gde je to posebno izraženo.

  U svom odgovoru na pismo, potparolka Youtube Elena Hernandez rekla je da je kompanija uložila ogromna sredstva u sprečavanje širenja dezinformacija i uklanjanje snimaka koji krše zakon

  – Primetili smo značajan napredak u ovoj oblasti, zadržavajući ukupan broj dezinformacija na platformi ispod 1% svih pregleda na mreži. Uvek tražimo smislene načine za unapređivanje ovog mehanizma i nastavićemo da jačamo naš rad za zajednicama koje proveravaju činjenica – navela je Hernandez.

  Naslovna fotografija: Rego Korosi – d4u.hu
  Stefan Simonović/ nova.rs

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije TEHNOLOGIJA