• Za besplatnu struju, gas i grejanje prijavilo se 62.000 građana

  Broj energetski ugroženih kupaca, odnosno građana koji imaju pravo na besplatne kilovate strije, kubika gasa ili grejanje preko toplana, u februaru je za oko 6.000 bio veći u odnosu na januar. Prema podacima Ministarstva energetike u februaru ih je bilo 62.000 umesto 56.500, koliko je ovu subvenciju koristilo početkom 2023. godine, prenela je Politika. – […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Za besplatnu struju, gas i grejanje prijavilo se 62.000 građana

  Broj energetski ugroženih kupaca, odnosno građana koji imaju pravo na besplatne kilovate strije, kubika gasa ili grejanje preko toplana, u februaru je za oko 6.000 bio veći u odnosu na januar.

  Prema podacima Ministarstva energetike u februaru ih je bilo 62.000 umesto 56.500, koliko je ovu subvenciju koristilo početkom 2023. godine, prenela je Politika.

  Tokom marta ministarstvo je uputilo pisma obaveštenja svim predstavnicima i gradonačelnicima lokalnih samouprava o novoj uredbi o energetski zaštićenim kupcima, uz apel da građane informišu o uslovima za sticanje prava i podstiču ih da podnose zahteve pred gradskim, odnosno opštinskim upravama, budući da je za ovu godinu dobijeno znatno više sredstava nego prošle godine. – kažu u Ministarstvu energetike.

  U resornom ministarstvu podsećaju da energetski ugroženi kupci imaju pravo na smanjenje računa. Od 1. maja gas poskupljuje za deset, a struja za osam odsto.

  Kako se objašnjava, tim kupcima se u skladu sa poskupljenjem povećava i iznos popusta za račun za gas i struju. Tačnije, povećava se procenat popusta na potrošenu struju.

  Uredbom je predviđeno da ako se zahtev podnosi zbog materijalnog položaja ili imovinskog stanja domaćinstva u obzir se uzima ukupan mesečni prihod u odnosu na broj članova.

  Kako se podseća, za jednog člana porodice prihod može da bude do 21,074 dinara, za dva do 33.402, za tri 45.729 i za četiri 58.057 dinara.

  U praksi, zaštićena domaćinstva koja imaju račun za struju u iznosu 3.770 dinara mesečno, plaćaće ga 1.721 dinara manje, ili daljinsko grejanje u iznosu koji je upola manji od potrošnje na računu.

  Mogućnost dobijanja određenog broja kilovata i kubika gasa imaju i domaćinstva koja su ostvarila pravo na socijalnu pomoć, dečji dodatak ili za tuđu negu i pomoć. Status energetski ugroženog kupca može da se stekne i na osnovu zdravstvenog stanja, odnosno mogu da ih dobiju ljudi koji koriste medicinski aparat ili uređaj neophodan za održavanje zdravlja.

  Subvencije za ugrožena domaćinstva, zbog poskupljenja energenata pomaže i Evropska unija.

  Zahvaljujući tome tokom 2023. godine biće zaštićena najmanje isti broj domaćinstava kao i 2022. godine kada je taj broj bio 68.000.

  Taj broj, kako je najavljeno, trebalo bi da poraste na 191.000 domaćinstava do 31. decembra 2023. godine.

  Izvor: Nova ekonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]