• „Za moje dobro gazi me“ – nasilje nad ženama u domaćim pesmama

  Ispitni rad studentkinje FDU Ane Ninković “Nasilje nad ženama u domaćim pesmama” objavljen je na jutjubu, izazvao je brojne komentare u kojima se osuđuje tretman žena u domaćoj muzici. Projekat je osmišljen kao montažna sekvenca domaćih, odnosno regionalnih (ex-yu) pesama koje u sebi sadrže motive fizičkog, seksualnog i/ili psihološkog nasilja nad ženama u partnerskim odnosima. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  „Za moje dobro gazi me“ – nasilje nad ženama u domaćim pesmama

  Ispitni rad studentkinje FDU Ane Ninković “Nasilje nad ženama u domaćim pesmama” objavljen je na jutjubu, izazvao je brojne komentare u kojima se osuđuje tretman žena u domaćoj muzici.

  Projekat je osmišljen kao montažna sekvenca domaćih, odnosno regionalnih (ex-yu) pesama koje u sebi sadrže motive fizičkog, seksualnog i/ili psihološkog nasilja nad ženama u partnerskim odnosima. Film je podeljen na dve logičke celine: na žensku i mušku perspektivu.

  Romantizacija ženskog poniženja kao ultimativnog dokaza ljubavi prema muškarcu, relativizacija, a katkad i promocija muškog nasilja u porodično-partnerskom kontekstu centralni je motiv u odabranih trideset šest pesama srpskih, hrvatskih, bosanskih i slovenačkih izvođača, od kojih je najstarija objavljena 1981, a najmlađa 2020. godine.

  Ideja ovog projekta bila je sakupljanje, sistematizacija i pregled svih domaćih pesama popularne muzike u kojoj dominiraju motivi nasilja,odnosno pozivanja na nasilje nad ženama, bilo da je u pitanju fizičko, seksualno, psihološko ili verbalno nasilje, kao i motivi idealizacije ženskog poniženja i submisivnosti.

  Kroz 36 muzičkih numera koje su sadržane u video uradku studentkinje, jasno je prikazano na koji način popularna muzika promoviše nasilje odnosno poziva na nasilje nad ženama.

  Na kraju samog “spota” nalaze se informacije Autonomnog ženskog centra i FemPlatz-a koji prenose statistiku femicida u Srbiji u toku 2021. godine, ali i uopšte.

  U periodu od 1. januara do 31. decembra 2021. godine na osnovu medijskog izveštavanja zabeleženo je

  ukupno 20 ubistava punoletnih žena, kao i 16 pokušaja ubistva žena u porodično-partnerskom kontekstu.

  Najmlađa žrtva imala je 27 godina, a najstarija 86 godina.

  Nakon objavljivnja videa na jutjubu I deljaenja na društvenim mrežama, ova tema je pokrenula lavine komentara od običnih ljudi do estrade kao I onih koji su se našli u spotu.

  – Svi mi snimamo ono što nam se dopada. Malo metafora, kao da niste išli u školu. Ljubite li vi đon? Svašta se nešto kaže, pa nije istina – komenarisala je Svetlana Ražnatović čijih se par pesama našlo na listi.

  Za razliku od pevačice komentari ispod videa podržavaju autorkin rad i fokus na tretman žena kroz muziku.

  Iskreno i ja slusam mnoge od ovih pesama,ali nikad nisam razmisljala da su neke bas ponizavajuce….Ako i treba svima nama malo da se podigne svest –  napisala je jedna korisnica

  – Odlicno odradjeno! Nisam nikada na ovaj nacin slusao ove pjesme. Hvala i pozdrav iz Amerike – komentar je korisnika

  Komentari su se nizali ispod videa gde korisnici bez obzira na pol, godine I geografsko područje većinom podržavaju studentkinju Anu Ninković i njen rad.

  Nekolicina je pokušala da nađe opravdanje za određene izvođače koji su se našli u videu

  – Svaka cast na trudu, pola je izvuceno iz konteksta a druga polovica je svakako pubertetsko i narkomansko s***e koje unistava drustvo u svakom pogledu, nije target samo zenska populacija vec kompletno drustvo

  Ovaj video je na jutjubu do sada ima preko 130 hiljada pregleda.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija