• Za poslanike Narodne skupštine u 2022. isplaćeno skoro 400 miliona dinara

  Prošle godine je kroz Narodnu skupštinu, u dva saziva, prošlo više od 400 poslanika za čije je plate i troškove isplaćeno skoro 400 miliona dinara. U analizi podataka Skupštine Srbije koju je obradio CINS, prikazano je ko je bio „najskuplji“ poslanik, ko je najviše trošio na službena putovanja u inostranstvu, a ko na gorivo od […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Za poslanike Narodne skupštine u 2022. isplaćeno skoro 400 miliona dinara

  Prošle godine je kroz Narodnu skupštinu, u dva saziva, prošlo više od 400 poslanika za čije je plate i troškove isplaćeno skoro 400 miliona dinara.

  U analizi podataka Skupštine Srbije koju je obradio CINS, prikazano je ko je bio „najskuplji“ poslanik, ko je najviše trošio na službena putovanja u inostranstvu, a ko na gorivo od i do Skupštine.

  Podsetimo, u aprilu 2022. godine održani su parlamentarni izbori, čime je došlo do smene saziva.

  Tako je prošle godine u skupštinskim klupama sedelo više od 400 poslanika, a u oba saziva su bili najbrojniji naprednjaci, te je najviše novca otišlo upravo na njih.

   Narodni poslanici uz platu dobijaju i poslanički dodatak, a imaju pravo i na druge beneficije.

   Kako se može videti u analizi, na plate za 400 poslanika je utrošeno ukupno 224,6 miliona dinara bez poreza, a na poslanički dodatak 77,3 miliona.

  Troškovi prevoza do posla i parking u prethodnoj godini iznosili su 38,2 miliona, dodatak poslanicima koji nisu na stalnom radu 22,1 miliona, a službeni put u inostranstvo 22,9 miliona dinara.

   Poslanica sa najvećom isplatom u 2022. godini jeste Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM). Njoj je isplaćeno više od 4 miliona dinara, a najviše novca po osnovu plate i za službena putovanja.

   Kovač je članica delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i živi u Zrenjaninu.

   Više od 3 miliona dinara je isplaćeno za poslanice Srpske napredne stranke (SNS) Anu Beloicu i Biljanu Pantić Pilju.

  Trenutnom predsedniku Narodne skupštine Srbije Vladimiru Orliću je u 2022. godini isplaćeno više od 2,8 miliona dinara, od čega je najviše novca bilo izdvojeno za službeni put u inostranstvo.

   Poslanici SNS Tijani Davidović isplaćeno je više od 2,7 miliona, dok je više od 2,5 miliona dinara izdvojeno za Veroljuba Arsića iz SNS-a i Ivicu Dačića iz Socijalističke partije Srbije.

  Opširniju analizu pogledajte OVDE.

  Izvor: CINS

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija