Zabrinjavajuć položaj LGBT mladih u lokalnim sredinama

Categories SrbijaPosted on

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) u okviru programa ‘Srušimo četiri zida’ sprovela je istraživanje o položaju LGBT mladih u pet lokalnih sredina, i došla do uznemirujućih podataka.

Zaključci istraživanja kažu da su LGBT mladi, koji nisu nužno iz centra Beograda, nevidljivi, da su njihovi problemi zanemareni, a da su njihovi vršnjaci i nastavnici apsolutno neobrazovani, needukovani i nesenzibilisani za rad sa LGBT mladima” – kazao je Filip Vulović, koordinator programa, za portal IN Medija.

U okviru programa ‘Srušimo četiri zida’ istraživanja je vršilo petnaest odabranih mladih iz pet lokalnih sredina Vranje, Kraljevo, Vrnjačka Banja, Sombor i Čačak. Cilj istraživanja jeste da pokaže jasno stanje u kome se nalaze LGBT mladi u lokalnim sredinama, što je prvi korak ka poboljšanju uslova za odrastanje i život mladih u Srbiji.

Obrazovni sistem kao dominantan problem

Istraživanje je pokazalo da obrazovni sistem suštinski, a ni formalno ne prepoznaje LGBT mlade kao deo sistema. Ovoj temi se ne pridaje nikakav značaj, a i kada se pomene to je najčešće u negativnoj konotaciji.

Tim iz Sombora istraživao je profesore, nastavnike, učenike i došao do podatka da 40% nastavnika smatra da tema LGBT prava zajednice i položaj uopšte ne treba da bude pominjan na nastavi. To znači da se to donekle i dalje krije od dece kao da je neka tabu tema, kao da je nešto što nije legalno i nije etički pričati deci, iako u našem obrazovnom sistemu zapravo ne postoji nikakva uredba koja definiše ovu oblast ” – kazao je Filip Vulović, pa situaciju sa severa uporedio sa Vranjem na jugu.

Situacija u Vranju je toliko problematična i poražavajuća da je čak polovina obrazovnih ustanova odbila da uopšte učestvuje u istraživanju. U Vranju i dalje nastavnici homoseksualnost dominantno vide kao poremećaj, čak 70% njih. Dok u Somboru to nije slučaj” – zaključio je Vulović i dodaje:

Svi zajedno moramo da izvrsimo uticaj na obrazovni sistem i na ministarstvo prosvete, kako bi se u školama bar malo kroz neki vid radionica, ako ne u samom kurikulumu časa,  o LGBT mladima priča, kako bi se oni predstavili kao bića koja zaista postoje u njihovim učionicama, a ne kao neka mitska bića sa zapada koja oni gledaju na televiziji. Zamislite koliko bi jednoj mladoj LGBT osobi u odeljenju bilo lakše kada bi ona znala da su ljudi svesni da oni postoje i da ona nije sama i jedina na svetu. To je korak koji menja stanje.

Situacija pokazuje da je stanje na severu zemlje neznatno bolje, ali da geografski položaj nekog mesta nije značajan faktor, nego i njegova veličina pokazuje slučaj Vrnjačke Banje. Čak 40% mladih LGBT osoba doživelo je fizičko nasilje, a čak 17% seksualno nasilje, uznemirujući su podaci istraživanja.

Kao ključno rešenje ovog problema ističe se promena javnog mnjenja i pravilno informisanje koje bi smanjilo tenzije i olakšalo život LGBT mladima.

Neophodno je doneti zakon o istopolnim zajednicama i zakon o rodnom identitetu, koji postoje u svakoj civilizovanoj zemlji. Takođe važna je i veća primena člana 54a Krivičnog zakonika, koji zločin iz mržne uzima kao otezavajuću okolnost kada se neki zločin desi, taj član se vrlo malo u praksi koristi od kada je 2012. usvojen” – zaključuje Vulović.

Nenad Babić (In Medija)

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *