• Zakamarok: Sutra sastanak nacionalnog Saveta ukrajinske nacionalne manjine

  Nacionalni Savet ukrajinske nacionalne manjine biće održan sutra, potvrdio je za IN Medija član Saveta i predsednik ukrajinskog Udruženja „Kalina“ iz Inđije Petar Zakamarok. – Nakon sutrašnjeg sastanka obavestićemo javnost oko zajedničkog stava članova saveta – kazao je Zakamarok. On je dodao da je svakako za osudu dešavanje na relaciji Rusija – Ukrajina, ali da […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zakamarok: Sutra sastanak nacionalnog Saveta ukrajinske nacionalne manjine

  Nacionalni Savet ukrajinske nacionalne manjine biće održan sutra, potvrdio je za IN Medija član Saveta i predsednik ukrajinskog Udruženja „Kalina“ iz Inđije Petar Zakamarok.

  – Nakon sutrašnjeg sastanka obavestićemo javnost oko zajedničkog stava članova saveta – kazao je Zakamarok.

  On je dodao da je svakako za osudu dešavanje na relaciji Rusija – Ukrajina, ali da je za zvaničan stav potrebno sačekati sutrašnji sastanak.

  Foto: Petar Zakamarok

  Ukrajinsko kulturno- umetničko društvo „Kalina“ osnovano je 2005. godine u Inđiji i jedno je od najmlađih ukrajinskih društava koje je registrovano u Srbiji. Osnivačka skupština društva, kojoj su prisustvovala 23 učesnika, održana je 16. aprila 2005. godine.

  Od samog osnivanja Ukrajinsko – kulturno umetničko društvo „Kalina“ uzima učešće na raznim manifestacijama.  Jedna od njih je i Festivalu ukrajinske kulture „Kalina“ 2011. godine, na kojem je UKUD „Kalina“ bio tehnički organizator pomenute manifestacije.

  Takođe, UKUD „Kalina“ uzima učešće na raznim opštinskim manifestacijama, pa su tako bili i učesnici u organizaciji Dana stvaralaštva seoskih žena u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena sa sela kao i raznih humanitarnih koncerata u saradnji sa ostalim društvima u opštini Inđija.

  U Inđiji živi oko 500 Ukrajinaca, pre nekoliko decenija njihov broj je bio znatno veći.  

  In Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija