Zakamarok: Sutra sastanak nacionalnog Saveta ukrajinske nacionalne manjine

Nacionalni Savet ukrajinske nacionalne manjine biće održan sutra, potvrdio je za IN Medija član Saveta i predsednik ukrajinskog Udruženja „Kalina“ iz Inđije Petar Zakamarok. – Nakon sutrašnjeg sastanka obavestićemo javnost oko zajedničkog stava članova saveta – kazao je Zakamarok. On je dodao da je svakako za osudu dešavanje na relaciji Rusija – Ukrajina, ali da […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Zakamarok: Sutra sastanak nacionalnog Saveta ukrajinske nacionalne manjine

Nacionalni Savet ukrajinske nacionalne manjine biće održan sutra, potvrdio je za IN Medija član Saveta i predsednik ukrajinskog Udruženja „Kalina“ iz Inđije Petar Zakamarok.

– Nakon sutrašnjeg sastanka obavestićemo javnost oko zajedničkog stava članova saveta – kazao je Zakamarok.

On je dodao da je svakako za osudu dešavanje na relaciji Rusija – Ukrajina, ali da je za zvaničan stav potrebno sačekati sutrašnji sastanak.

Foto: Petar Zakamarok

Ukrajinsko kulturno- umetničko društvo „Kalina“ osnovano je 2005. godine u Inđiji i jedno je od najmlađih ukrajinskih društava koje je registrovano u Srbiji. Osnivačka skupština društva, kojoj su prisustvovala 23 učesnika, održana je 16. aprila 2005. godine.

Od samog osnivanja Ukrajinsko – kulturno umetničko društvo „Kalina“ uzima učešće na raznim manifestacijama.  Jedna od njih je i Festivalu ukrajinske kulture „Kalina“ 2011. godine, na kojem je UKUD „Kalina“ bio tehnički organizator pomenute manifestacije.

Takođe, UKUD „Kalina“ uzima učešće na raznim opštinskim manifestacijama, pa su tako bili i učesnici u organizaciji Dana stvaralaštva seoskih žena u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena sa sela kao i raznih humanitarnih koncerata u saradnji sa ostalim društvima u opštini Inđija.

U Inđiji živi oko 500 Ukrajinaca, pre nekoliko decenija njihov broj je bio znatno veći.  

In Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Inđija

Ljubinković (DS): U Inđiji ne postoji sloboda mišljenja

Poverenik opštinskog odbora Demokratske stranke u Inđiji, Darko Ljubinković kaže za IN Medija da je odbijanje nadležnih iz Kulturnog centra da se ustupi termin za tribinu inicijative ProGlas jasan pokazatelj da sloboda mišljenja u Inđiji ne postoji.

GrađanIN: Obrazloženje direktorice KC-a vređa inteligenciju građana

Nakon što su predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ prvo dobili ponuđene termine za tribinu „ProGlas“ a nakon toga ih je direktorica te ustanove Ružica Jovanović šturo obavestila da termina ipak nema jer su u toku radovi, reagovao je pokret GrađanIN.

Ružica Jovanović: Vukas nije apdejtovan, sala za „Proglas“ ne može farbamo luk bine

Ružica Jovanović je u obrazloženju odbijanja iznajmljivanja sale Kulturnog centra za tribinu inicijative „Proglas“ navela da programski dokumentarista Vladimir Vukas nije ažuriran sa podacima. Jovanovićeva u daljem tekstu obrazlaganja navodi osim zakasnelog apdejta dokumentariste, razlog nemogućnosti održavanja tribine „farbanje luka bine“.