• Zašto se cigarete gase same?

  Od ove godine u Srbiji je obavezan samogasivi papir na svim cigaretama i to je razlog zbog čega se mnogi pušači u poslednje vreme žale da im se cigarete same gase. Stupanjem na snagu novog Pravilnika o utvrđivanju liste standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda predviđeno je da sve cigarete koje se proizvode ili uvoze […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zašto se cigarete gase same?

  Od ove godine u Srbiji je obavezan samogasivi papir na svim cigaretama i to je razlog zbog čega se mnogi pušači u poslednje vreme žale da im se cigarete same gase.

  Stupanjem na snagu novog Pravilnika o utvrđivanju liste standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda predviđeno je da sve cigarete koje se proizvode ili uvoze u Srbiju, od 1. januara 2023. moraju da budu proizvedene sa samogasivim cigaretnim papirom.

  One koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda, mogu se naći u maloprodajama do isteka zaliha isključivo ako su nabavljene pre tog datuma.

  To znači da proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda na koje se ovi standardi odnose, na tržište mogu staviti samo cigarete sa smanjenom mogućnošću paljenja, odnosno, cigarete koje se same ugase ako se aktivno ne povlači dim pre nego što izgore celom dužinom.

  Na prvi pogled se ne vidi nikakva razlika između starih i novih cigareta. Razlika je samo u cigaretnom papiru i to s unutrašnje strane. Na određenim mestima s unutrašnje strane cigaretnog papira dodata su pojačanja. Na tim mestima papir slabije propušta vazduh i žar cigarete kad dođe do jednog od tih prstenova ugasi se zbog nedostatka kiseonika, ukoliko se cigareta ne konzumira.

  Dok ova promena nekima smeta, drugima poput radnika u trafikama koji puš-pauzi zaustavljaju kad god novi kupac naiđe, cigarete koje se same gase su dobrodošle jer, kako kažu, traju duže.

  Zamena običnog cigaretnog papira samogasivim, koja ne utiče na ukus cigareta, deo je procesa usklađivanja sa standardima Evropske unije, sa ciljem da se mogućnost požara izazvanih neugašenom cigaretom svede na minimum.

  Izvor: Nova ekonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija