Završava se letnje računanje vremena, pomeramo časovnike jedan sat unazad

Letnje računanje vremena u 2022. godini završava se u nedelju, 30. oktobra u tri sata, saopštila je Direkcije za mere i dragocene metale. U noći između subote i nedelje, 29. i 30. oktobra, treba vratiti časovnike jedan sat unazad. Vreme u tri časa u nedelju, 30. oktobra računa se kao dva časa, u skladu sa […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Završava se letnje računanje vremena, pomeramo časovnike jedan sat unazad

Letnje računanje vremena u 2022. godini završava se u nedelju, 30. oktobra u tri sata, saopštila je Direkcije za mere i dragocene metale.

U noći između subote i nedelje, 29. i 30. oktobra, treba vratiti časovnike jedan sat unazad.

Vreme u tri časa u nedelju, 30. oktobra računa se kao dva časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena.

Ideju o pmeranju kazaljki na satu prvi je smislio Džordž Vernon Hadson, entomolog sa Novog Zelanda, koji je 1895. predložio letnje pomeranje vremena za dva sata, ali je njegova ideja bila zaboravljena sve dok isti predlog 1907. nije podneo Britanac Vilijam Vilet.

On se zalagao za ovu ideju do Prvog svetskog rata, ali pošto je preminuo u epidemiji gripa, Vilet nije dočekao njegov predlog bude zvanično prihvaćen. Pošto je zimsko računanje vremena ono „pravo“, osnovna ideja je da se leti duže koristi dnevno svetlo.

Prva zemlja koja je uvela pomeranje časovnika bila je Nemačka koja je aprila 1916. zakonski uvela letnje računanje vremena, podstaknuta ratnom potrebom za uštedom uglja. Ubrzo nakon Nemačke, to je učinila i Velika Britanija, a potom i ostale evropske zemlje i SAD.

Prema poslednjim podacima, u svetu čak 110 od 192 države koristi letnje računanje vreme.

Izvor: Fonet

IN Medija

Pročitajte još:

https://multisite.radio021.rs/inmedija2/evropljani-ce-i-dalje-pomerati-kazaljke-leti-i-zimi/

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Srbija

Proglašeno 13 izbornih lista

U ponoć je istekao rok za predaju izbornih lista za izbore 17. decembra, a najkasnije do 1. decembra Republička izborna komisija (RIK) treba da utvrdi zbirnu listu.