• Završni ispiti za upis u srednje škole

  Učenici završnih razreda osnovnih škola polagali su danas test iz srpskog odnosno maternjeg jezika u okviru završnog ispita. Umesto u 1.260 škola u kojima je prvobitno završni ispit trebao da se održi, iz bezbednosnih razloga, ispiti se održavaju u 522 škole. Ministarstvo je saopštilo da je na današnji test  iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, izašlo […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Završni ispiti za upis u srednje škole

  Učenici završnih razreda osnovnih škola polagali su danas test iz srpskog odnosno maternjeg jezika u okviru završnog ispita.

  Umesto u 1.260 škola u kojima je prvobitno završni ispit trebao da se održi, iz bezbednosnih razloga, ispiti se održavaju u 522 škole.

  Ministarstvo je saopštilo da je na današnji test  iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, izašlo 63.408 učenika, što je 99,5 odsto od ukupnog broja prijavljenih.

  Učenici će sutra, u utorak, 28. juna polagati test iz matematike u 9 časova, dok će u isto vreme u sredu, 29. juna rešavati kombinovani test.

  Pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Testovi  su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.

  Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju. – kaže se u saopštenju resornog ministarstva.

  I ove godine će se sve aktivnosti povezane sa završetkom osnovne škole, kao i upis u srednju škole obavljati logovanjem na portalu mojasrednjaskola.gov.rs. Za one koji ne iskoriste prednost onlajn opcije, listu želja moguće ručnim popunjavanje formulara.

  Preliminarni rezultati završnog ispita, biće dostupni na portalu Moja srednja škola u petak, 1. jula 2022. godine, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula. Lista želja će moći da se podnese, takođe putem portala www.mojasrednjaskola.gov.rs, do 6. jula uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna. Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 6.i 7. jula 2022. godine. 

  Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, dok je upis od 14. do 20. jula.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI