• Železnice traže firmu koja će zbrinuti 8.000 pružnih pragova

  Infrastruktura železnice Srbije objavila je tender za zbrinjavanje otpadnih drvenih pragova koji imaju svojstvo opasnog otpada, navodi portal e kapija. U tenderskoj dokumentaciji se navodi da je reč o 8.066 tona pragova koji će biti povađeni sa starih pruga u Batajnici, Beški, Novom Sadu, Petrovaradinu, Beočinu, Senti, Crepaji, Šapcu i Mačvanskom Prnjavoru, а tender je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Železnice traže firmu koja će zbrinuti 8.000 pružnih pragova

  Infrastruktura železnice Srbije objavila je tender za zbrinjavanje otpadnih drvenih pragova koji imaju svojstvo opasnog otpada, navodi portal e kapija.

  U tenderskoj dokumentaciji se navodi da je reč o 8.066 tona pragova koji će biti povađeni sa starih pruga u Batajnici, Beški, Novom Sadu, Petrovaradinu, Beočinu, Senti, Crepaji, Šapcu i Mačvanskom Prnjavoru, а tender je otvoren do 4. maja.

  To je posledica odluke da se u naredne dve godine demontira oko 435 kilometara starih pruga širom Srbije, mahom u Vojvodini, a demontaža je počela u železničkoj stanici Senta, na pruzi Senta – Kanjiža.

  Većina gradova u pokrajini time će ostati bez železnice, iako je aktuelnim nacrtom Prostornog plana predviđeno upravo suprotno, jačanje i modernizacija železničkog saobraćaja. Takođe, i saobraćajna politika evropskih zemalja ide na povezivanje i najmanjih gradova železnicom, jer je reč o najefikasnijem vidu vožnje.

  U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tvrde da se radi o prugama čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, kao i da bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje.

  Međutim, ne zna se na osnovu čega je izveden takav zaključak, jer studije opravdanosti ili stručne analize, ukoliko postoje, nisu dostupne javnosti.

  Inače, procena je da će Infrastruktura železnice prodajom tih sekundarnih sirovina, a procena je da će ih biti oko 25.000 tona, zaraditi oko 300 miliona dinara.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Lemaić: Svesni smo potrebe pranja ulica

  JKP“Komunalac“Inđija proteklih dana prao je šetalište u Ulici Vojvode Stepe ali kako navode iz ovog preduzeća u pitanju je jednokratno spiranje ostataka soli koju su posipali tokom snežnih […]