• Žene će sutra kolektivno vrištati. Hoćete li i vi?

  Performans “Burn/Out” umetnice Dee Džanković, u okviru koga će žene kolektivno vrištati, biće održan u subotu 7. maja u 15 časova na tri lokacije u Beogradu: kod spomenika Stefanu Nemanji, na platou ispred Skupštine Srbije i ispred Fakulteta likovnih umetnosti, piše Danas. – Sagorevanje (Burn/Out) je stanje mentalne, emocionalne i fizičke iscrpljenosti, prouzrokovano dugotrajnim i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Žene će sutra kolektivno vrištati. Hoćete li i vi?

  Performans “Burn/Out” umetnice Dee Džanković, u okviru koga će žene kolektivno vrištati, biće održan u subotu 7. maja u 15 časova na tri lokacije u Beogradu: kod spomenika Stefanu Nemanji, na platou ispred Skupštine Srbije i ispred Fakulteta likovnih umetnosti, piše Danas.

  – Sagorevanje (Burn/Out) je stanje mentalne, emocionalne i fizičke iscrpljenosti, prouzrokovano dugotrajnim i intenzivnim stresom zbog koga osoba oseća da ne može da izađe na kraj sa konstantnim, namentnutim zahtevima koji je dovode do osećanja bespomoćnosti, bezvoljnosti, ozlojeđenosti i na kraju, do potpune iscrpljenosti – objašnjava Dea Džanković, ukazujući svojim performansom na problema sa kojima se ljudi u modernom društvu suočavaju.

  Fotografija: María Blanco

  Lokacije na kojima se performans održava za nju „apsolutno predstavljaju primere centrara moći i izvora frustracije“. Kako kaže, kada bi bio održavan u prirodi, a ne centru grada, performans bi poprimio potpuno drugu kontotaciju i dimenziju od onoga što želi da postigne.

  Otvoren poziv za vrištanje

  Iako su oba pola izložena “sagorevanju”, ona kaže da je poziv upućen ženama, već ukazuje na “nešto što dolazi iz proživljenog iskustva.”

  – Sagorevanje nam se dešava kao posledica ritma života koji nam je nametnut, i očekivanja koje svaki pojedinac mora da ispuni da bi opstao u društvu – dodaje ona, uz poziv svim ženama da se prijave “da učestvuju u vrištanju u javnim prostorima prestonice”.

  Radovan Nikolić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI